Formentor en La Seu in Mallorca

Wat zijn de beste attracties van Mallorca?

We hebben een lijst samengesteld met de top 10 attracties van Mallorca voor wie een reis naar dit geliefde eiland plant en de hoogtepunten niet wil missen. Want wie wil Mallorca verlaten zonder La Seu, de Drakengrotten en het Chopin Museum aan te vinken?

1. Valldemossa
Valldemossa is een van de mooiste dorpen van Mallorca, hoog in de bergen gelegen, omzoomd met groene olijf- en amandelbomen. Kronkelende stenen straatjes en uitnodigende kleine cafés en bakkerijen - gezelliger dan dit wordt het niet. Het dorp is misschien het best bekend om zijn klooster, waar de longzieke Chopin en zijn geliefde George Sand in het midden van de vorige eeuw op een winter hun toevlucht zochten. Helaas is Valldemossa niet het kuuroord geworden waarop men had gehoopt in deze koude en vochtige winter, maar we hebben Valldemossa nog steeds te danken aan werken als Raindrop Prelude. Ga hier niet weg zonder het klooster en het Chopin Museum te hebben gezien!

2. Cala Millor
Het populaire Cala Millor, aan de oostkust van Mallorca, is een combinatie van authentieke Spaanse kleine stadidylle en snelle badplaats. Het turquoise glinsterende water wordt begrensd door een promenade met palmbomen en weelderige pijnbomen. Een blok verderop is de voetgangersstraat met ijssalons, restaurants en muziekbars van muur tot muur. Velen beschouwen de strandstrook als de beste van het eiland - wij denken dat het zeker een bezoek waard is, vooral als je nog steeds op weg bent naar een van de nabijgelegen attracties, zoals Porto Cristo en de Drakengrotten.

3. La Seu
De belangrijkste bezienswaardigheid van Palma, en inderdaad van heel Mallorca, is waarschijnlijk La Seu - de gotische kathedraal die in al zijn majesteit oprijst aan de havenpromenade van Palma. De kathedraal werd in de 13e eeuw boven een moskee gebouwd. Een beetje symbolisch, zou je kunnen denken, omdat het hele trotse gebouw eigenlijk is gemaakt om te laten zien hoe rijk en machtig de christelijke veroveraars van het eiland waren. Hoewel je achteraf nog steeds kunt waarderen dat ze 400 jaar hebben besteed aan het voltooien van de 44 meter hoge en 121 meter lange kathedraal - het is echt een machtig gezicht! La Seu is elke dag geopend van 10.30 tot 17.00 uur.

4. Cuevas del Drach
Cuevas del Drach, of Drakengrotten zoals ze in het Nederlands worden genoemd, is een van de meest klassieke attracties van Mallorca. De vier met elkaar verbonden druipsteengrotten zijn enkele duizenden jaren oud, maar blijven hun bezoekers verbazen. In de binnengrot bevindt zich een van 's werelds grootste ondergrondse meren, Lago Martel. Naast het meer is er een amfitheater waar je kunt zitten en genieten van een lichtshow op klassieke muziek. De prachtige tonen komen van een kamerorkest op een boot dat langzaam over het meer glijdt - een geweldige ervaring! Er zijn meerdere rondleidingen per dag, hier zie je prijzen en tijden.

5. Serra de Tramuntana
Het Tramuntana-gebergte is een echte schatkist voor alle natuurliefhebbers. De bergketen in het noordwesten, die op de Werelderfgoedlijst staat, wemelt van de wandel- en fietspaden, sinaasappelboomgaarden, beschutte stranden en schilderachtige dorpjes zoals Deía, Esporles en Valldemossa. De hoogste bergtop heet Puig Major en meet maar liefst 1445 meter boven zeeniveau.

6. Es Trenc
Wil je de Caraïben opsnuiven als je op Mallorca bent? Dan kun je altijd de picknickmand inpakken en naar het strand van Es Trenc gaan, dat zo ver mogelijk naar het zuidoosten van het eiland ligt. Het strand, dat een natuurlijk strand is, is een absoluut magisch gezicht met krijtachtig wit zand dat in schril contrast staat met het heldere, turkoois getinte water.

7. Castell de Bellver 

Voel het ritme van de geschiedenis in het statige, gotische kasteel van Castell de Bellver, dat op een heuvel boven Palma ligt. Het kasteel bewaakt al 700 jaar de ingang van de stad - en terecht is het uitzicht over de baai van Palma op zijn zachtst gezegd adembenemend. Er is hier ook een klein historisch museum dat anekdotes vertelt over hoe mensen hier vroeger leefden. Houd je niet van steile hellingen, dan kun je een taxi naar boven nemen, ook met de hop-on-hop-off bussen is het goed toeven.

8. Cap de Formentor

Van zuid naar noord: Cap de Formentor is de noordelijkste kaap van Mallorca. De natuur is dramatisch met steile kliffen die recht in zee storten. De vuurtoren, die ook een bar en een kleine winkel herbergt, is de eindbestemming. Er zijn overal veel uitkijkpunten - op een heldere dag kun je nog steeds naar Menorca kijken! Als je hier vanuit Puerto Pollenca naartoe rijdt, kun je ook stoppen bij het witte, met pijnbomen begroeide strand van Formentor en een duik nemen in het kristalheldere water.

9. Palma

Welke van de donutrestaurants van Mallorca ook uw uitvalsbasis wordt, het is nooit ver van Palma. De bruisende kleine metropool is onlangs uitgegroeid tot een van Europa's meest trendy steden met designerbars, eersteklas restaurants en een bruisende uitgaansscene. Naast het moderne Palma biedt de stad verschillende historische bezienswaardigheden, zoals de machtige gotische kathedraal La Seu en het paleis L'Almudaina. Als je begint bij de kathedraal en je een weg door de straten baant, kun je onderweg verschillende van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad aanvinken. De oude stad met kronkelende geplaveide straatjes en prachtige pleinen met fonteinen en cafés strekt zich uit van de kathedraal in het zuiden tot de Placa Cort in het noorden.

In de wijk Santa Catalina (ook wel Palmas Soho genoemd) vind je kleine interieurwinkels, tweedehandswinkels, trendy bars, cafés en restaurants. Als je de hartslag van het nieuwe Mallorca wilt voelen, kun je daar altijd beginnen. Palma is ook perfect als weekendbestemming. Door de nabijheid van de zachte zandstranden van de baai kunt u winkelen, stadswandelingen en avondjes uit combineren met zon en een verfrissende duik in de Middellandse Zee.

10. Cala Bona ‚Äč

Ervaar de rust op vakantie. In Cala Bona is geen stress en drukte, maar hier neem je de dag zoals die komt. Het meeste draait om het kleine strand en de uitgebreide vissershaven waar kleurrijke vissersboten dobberen onder de zon. In de haven bevinden zich ook een twintigtal restaurants met gezellige cafés en een handvol bars.


Vind jouw reis