Bagage

Goed om te weten over bagage

Hier vindt je informatie over bagage voor je reis. Klik op de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist voor meer informatie over de bagageregels. Volgens de internationale regels mag ingecheckte bagage nooit meer wegen dan 32 kg per pakket, ongeacht of je als passagier voor het overgewicht betaalt of je bagage deelt met een reisgenoot.

 

Bagageregels

Klik op de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist om informatie te vinden.


 

Bagageafhandeling

Beschadigde of verloren bagage

Schade of verlies van bagage moet onmiddellijk en persoonlijk worden gemeld aan de vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven. Je ontvangt dan een kopie van de schaderegistratie, een zogenaamd PIR-rapport. In geval van schade aan je bagage word je vergoed volgens de regels van de luchtvaartmaatschappij. Houd er rekening mee dat de vergoeding van luchtvaartmaatschappijen voor verloren of beschadigde bagage beperkt is, dus controleer de informatie op de website van de luchtvaartmaatschappij over de vergoeding. Sommige informatie staat ook op de achterkant van de boarding pass.

Als je een reis-/huisverzekering hebt, dekt die meestal ook beschadigde en verloren bagage. Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij.

Bagageregels

De regels van de luchtvaartmaatschappijen voor het pakken van ingecheckte bagage zijn als volgt:

  • De bagage mag geen voorwerpen bevatten die tijdens de vlucht kunnen worden beschadigd, bijvoorbeeld flessen of breekbare voorwerpen zoals glaswerk en serviesgoed of voorwerpen die niet goed zijn verpakt.
  • Ingecheckte bagage moet zodanig zijn verpakt dat deze de behandeling met andere bagage in het ruim kan doorstaan.et.
  • Rugzakken worden door de luchtvaartmaatschappij alleen vervangen als ze tijdens het vervoer in een verzegelde plastic zak zijn geplaatst. Plastic zakken zijn voor vertrek verkrijgbaar op luchthavens in Nederland.
  • Kostbaarheden zoals geld, waardepapieren, juwelen, brillen, computers en andere elektronische apparatuur moeten samen met essentiële geneesmiddelen in de handbagage worden bewaard en moeten niet in de ingecheckte bagage worden verpakt.

 

Strengere regels inzake vloeistoffen

Houd rekening met strengere regels voor vloeistoffen in de handbagage. Vloeistoffen mogen worden meegenomen indien zij zich bevinden in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. Elke container mag niet meer dan 100 milliliter bevatten. De inhoud van de plastic zak moet probleemloos in de zak passen en de zak moet volledig gesloten zijn. Tot de vloeistoffen behoren gels, crèmes, mengsels van vloeistoffen en vaste stoffen en de inhoud van drukverpakkingen, zoals tandpasta, haargel, dranken, soepen, sappen, parfums, scheerschuim, spuitbussen en andere producten met een soortgelijke consistentie. Babyvoeding en geneesmiddelen zijn uitzonderingen op deze regels. Onontwikkelde film moet in de handbagage worden gedaan, omdat deze anders door de röntgenapparatuur kan worden vernietigd.

Het is verboden om gevaarlijke voorwerpen zoals vuurwapens, messen, explosieven en gevaarlijke goederen mee te nemen.

Gevaarlijke goederen

Voor het vervoer van gevaarlijke goederen gelden bijzondere bepalingen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

Het Verdrag van Montreal

Regels inzake de verantwoordelijkheid van luchtvaartmaatschappijen voor passagiers en hun bagage overeenkomstig het Verdrag van Montreal

 

Meer informatie over bagageregels op de website van Schiphol 

Hulpmiddelen & kinderwagens

Hulpmiddelen zoals rolstoelen of rollators

Hulpmiddelen zoals een rolstoel of rollator zijn altijd inbegrepen en kosten niets extra's om mee te nemen. Neem ruim voor je vertrek contact op met Apollo als je een hulpmiddel mee moet nemen, zodat we de juiste assistentie kunnen boeken. Laat ons ook weten of je hulp nodig hebt met een begeleider of rolstoel op de luchthaven.

Kinderwagens

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het inchecken van een kinderwagen naast andere bagage gratis. Als deze niet is inbegrepen, telt de kinderwagen mee voor het totale maximumgewicht van het ticket voor het kind. Dit betekent dat de kinderwagen en de bagage van het kind samen het maximumgewicht niet mogen overschrijden. In het geval van baby's die geen vrij gewicht in de ingecheckte bagage mogen hebben, wordt het gewicht van de wandelwagen meegeteld in het maximumgewicht van de bagage van de volwassene. Zie voor meer informatie de bagageregels van elke luchtvaartmaatschappij.

Handbagage

Maximale afmetingen en gewicht van handbagage

Voor de maximale afmetingen en het maximale gewicht van de handbagage, zie de informatie voor de respectieve luchtvaartmaatschappijen.

Vloeistoffen

Op 6 november 2006 heeft de Europese Commissie nieuwe regels ingevoerd voor de beperking van vloeistoffen en flessen/potten in de handbagage. Elke container mag maximaal 100 ml bevatten tot een totaal van 1 liter.

Tot de vloeistoffen behoren dranken en parfums, maar ook bijvoorbeeld huidlotion, spuitbussen, tandpasta, crèmes, haargel en lenzenvloeistof. Merk op dat water ook als vloeistof wordt beschouwd en onder de nieuwe regels valt! De toegestane hoeveelheid vloeistof moet worden opgeslagen in de verpakking (bv. fles of blik) in een doorzichtige hersluitbare zak die niet groter is dan 1 liter. Dit moet dan bij de veiligheidscontrole worden getoond.

Vloeistoffen die na de veiligheidscontrole zijn gekocht, zoals belastingvrije aankopen, zijn toegestaan naast de hierboven beschreven nieuwe regels. Deze goederen worden verpakt in verzegelde zakken. Sommige luchthavens zullen de belastingvrije aankopen uitdelen bij het instappen. 

Jassen

Alle jassen moeten worden uitgetrokken bij de veiligheidscontrole (gebeurt tegenwoordig al op de meeste luchthavens).

Laptops

Laptops en andere grote elektronica moeten voor de veiligheidscontrole uit de handbagage worden genomen.

 

Gevaarlijke goederen

Voor het vervoer van gevaarlijke goederen gelden bijzondere bepalingen. Lees mer op de website van de Rijksoverheid.

 

Het Verdrag van Montreal 

Regels inzake de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen voor passagiers en hun bagage krachtens het Verdrag van Montreal.
 

 

Meer informatie over handbagage op de website van Schiphol

Gevaarlijke goederen

Voor het vervoer van gevaarlijke goederen gelden bijzondere bepalingen. Lees meer op de website van de Rijksoverheid

Vervoer van sportartikelen

Vervoer van sportartikelen kan bij sommige luchtvaartmaatschappijen worden geboekt, afhankelijk van de capaciteit.

Het Verdrag van Montreal

Het Verdrag van Montreal

Regels inzake de verantwoordelijkheid van luchtvaartmaatschappijen voor passagiers en hun bagage krachtens het Verdrag van Montreal. Vind hier het Verdrag van Montreal