Recept voor Gemista
Ingrediënten
12 tomaten
2 gele uien
4 teentjes knoflook
Gehakte kruiden (zoals fijngehakte peterselie, dille en munt)
2,4 dl olijfolie
2,4 dl rijst (arborio of vergelijkbaar)
Doe het volgende
Schep de tomaten uit met een theelepel. De inhoud wordt later gebruikt, dus bewaar al het vocht en het vruchtvlees van de tomaten. Snipper de ui en bak tot de ui een fijn oppervlak heeft. Voeg de rijst en de geperste knoflook toe en bak al roerend ongeveer 2 minuten. Voeg de helft van het vocht en het vruchtvlees van de tomaten toe en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Zet de plaat uit en voeg de kruiden toe. Vul de tomaten tot 2/3e met de vulling. Doe het deksel erop, keer snel en leg in een vorm. Als er ruimte over is in de pan - vul de gaten met aardappelen. Besprenkel met het resterende vocht, besprenkel met wat olijfolie en gaar ongeveer 60 minuten in de oven op 200 graden. De tomaten zijn klaar als de rijst zacht en licht plakkerig is, zoals risotto.