Wandelen op Samos

Wandelen op Samos

Samos is een eiland met veel wandelpaden die je door groene gebieden en tegen koele bergen voeren. Omdat Samos niet zo'n groot eiland is, heb je eigenlijk overal grote mogelijkheden voor goede wandelpaden. De beste plaatsen om te beginnen zijn de stad Vathi, waar je dicht bij de groenste delen van het eiland bent, en Kokkari, dat iets ten westen van Vathi ligt.

Vallei van de Nachtegaal

De vallei van de nachtegaal is de trots van Samos en biedt een prachtige wandeling door wijngaarden op het geluid van het lied van de nachtegaal. Hier wisselen kronkelende wegen zich af met open uitzichten op zee en olijfgaarden, waardoor de wandeling de moeite waard is. Voor deze route kun je beginnen in Kokkari, waar je via het bergdorpje Vourliotes en het pittoreske dorpje Manolates, waar het voelt alsof de tijd heeft stilgestaan, de vallei van de nachtegaal bereikt. Hier kun je van de gelegenheid gebruik maken om door gezellige steegjes te slenteren en te genieten van het prachtige uitzicht.

Wijngaard in Samos
Samos in Griekenland

Evangelistria - Vigla

Een alternatieve wandeling naar Vigla is te beginnen bij het 10e-eeuwse klooster van Evangelistria. Vanaf dit startpunt begint de wandeling met een prachtig panoramisch uitzicht op het landschap en de zee, waar je tot aan de Turkse kust kunt kijken. Vanaf hier gaat het verder omhoog naar Vigla en het prachtige uitzicht op de top.

Drakai naar Potami

Een andere populaire wandelroute is Drakai naar Potami, een route van ongeveer 16 km die je naar een hoogte van 375 meter boven de zeespiegel brengt. Hier wandel je over de bergen over een rotsachtig, steil pad dat geweldig uitzicht biedt op de zee en het strand. Op deze tocht is er ook de kans om naar de verborgen stranden van Megalo Seitani en Mikro Seitani te gaan, die alleen per boot of te voet bereikbaar zijn. Vanuit Votsalakia bereik je Drakai in ongeveer 40 minuten met de auto. Vanuit Karlovassi ben je dicht bij Potami, waar je ook vanuit kunt vertrekken, dat duurt ongeveer 20 minuten met de auto.

 

Hoogste punt van Samos

Het hoogste punt op Samos, Vigla, is te vinden op de berg Kerkis, met een top van 1433 meter boven de zeespiegel! Deze wandeling begint in het dorp Kosmadei en gaat over rotsachtig terrein. Dit zorgt voor een fysieke uitdaging, maar de weg vinden langs het pad is gemakkelijk. Het uitzicht op deze wandeling is magisch en op een onbewolkte dag kun je tot aan de buureilanden kijken.

Als je zin hebt in een extra uitdaging, wacht dan tot het sterrenlicht wordt en wandel dan naar de top om de prachtige Griekse zonsopgang te ontmoeten. Daarna kun je teruglopen naar het dorp Kosmadei, wat alles bij elkaar ongeveer 8 uur duurt. Vanuit Votsalakia kun je met de auto in ongeveer 20 minuten het Kerkis-gebergte bereiken.

Vigla, Samos in Griekenland

Ireon - Myli - Pagondas - Ireon

Het startpunt van deze wandeling is het dorp Ireon, genoemd naar de Griekse godin Hera en haar nabijgelegen tempel. Hier wandel je bij de rivier waarvan gezegd wordt dat het de geboorteplaats van Hera is, en dan naar het noorden naar het prachtige dorp Myli, beroemd om de sinaasappelproductie van het eiland. Maak van de gelegenheid gebruik om vers geperst sap te proeven! Na Myli kan je verder naar het oosten naar het dorp Pagonda, beroemd om zijn mooie aardewerk. Ga dan verder naar beneden naar de vallei van Imvrasos die je verder terugbrengt naar Ireon.

Platanos - Kontakeika

Deze wandeling begint in het mooie dorp Platanos, omgeven door bossen en wijngaarden, dat zijn naam ontleent aan de grote platanen die rond de beroemde bron in het dorp groeien. Hier kun je de wandeling beginnen op het dorpsplein, waar je ook van de gelegenheid gebruik kunt maken om voor de wandeling wat vers water uit de bergen te drinken. Vanaf hier gaat de route richting het dorp Kontakeika, door wijn- en olijfgaarden met prachtige panoramische uitzichten op Kerkis, de kust en verder naar de stad Karlovassi. In Kontakeika stroomt een stroom zoet water en het is ook uit dit dorp dat het hele eiland zijn groenten haalt!


Vind jouw reis