Eten in Albanië

Lekker eten in Albanië

In Albanië eet je zowel goed als goedkoop. De lokale keuken heeft sterke invloeden uit de buurlanden Griekenland, Turkije en Italië. Het eten wordt geserveerd met lokaal geproduceerd bier of raki en je sluit de maaltijd af met een glaasje Skënderbeu cognac.

Veel Albanese gerechten bestaan ​​uit vis, lamsvlees, konijn of kip, die meestal op smaak worden gebracht met rozemarijn, munt, oregano en basilicum. Albanië's nationale gerecht Tavë Kosi is een verbazingwekkend goed lamsgerecht dat wordt gebakken in een kleischotel en wordt geserveerd met groenten en yoghurtsaus. Fetakaas in verschillende vormen staat bijna altijd op het menu. Dit zijn enkele van de meest kenmerkende gerechten van Albanië:

  • Byrek – een hartige taart met kaas, spinazie of vlees
  • Tasqebap – een soort stoofpotje met lamsvlees en tomaat
  • Paçe - darmsoep die als ontbijt wordt gegeten
  • Pilaf – rijst gekookt in een speciale bouillon
  • Dolma – gevulde druivenbladeren
  • Papare - brood gekookt met eieren, ricotta en water
  • Pashaqofte – een soort soep uit Gjirokastër met kleine gehaktballetjes
  • Tarator – een koude soep op basis van yoghurt en komkommer

 

Drinkcultuur

Bij de maaltijd kun je met plezier genieten van een glas raki-brandewijn, gemaakt van druiven en op smaak gebracht met anijs. Misschien ben je het al eens in een ander Zuid-Europees land tegengekomen; anders heb je alle kans om deze sterke, lokaal geproduceerde brandewijn te leren kennen. Raki wordt geserveerd in kleine glaasjes en langzaam genoten tijdens het diner.

Op het gebied van dranken vind je ook Kuqaleshe, het populairste biermerk van Albanië. Het bier wordt gemaakt in Tirana en als je de lokale bevolking vraagt ​​wat de naam betekent, antwoorden ze zoiets als "rood" of "een vrouw die opvalt in de massa". We interpreteren deze mysterieuze uitspraken als een bier van passie - maar als het met liefde gebrouwen is of als het iemands innerlijk lijden wakker schudt, is er maar één manier om daar achter te komen.

Skënderbeu-brandewijn wordt geproduceerd in Albanië sinds 1967 en wordt uitsluitend bewaard in eikenhouten vaten, wat bijdraagt ​​aan een bijzonder mooie en ronde smaak. De cognac wordt overal in Albanië verkocht, maar wordt ook over de hele wereld geëxporteerd. Je kunt een Skënderbeu cognac kopen die tussen de 3,5 en 13 jaar heeft gerijpt.

Moet je reizen naar Saranda in Zuid-Albanië? Lees onze tips op geweldige restaurants, cafés en bars in Saranda!


Vind jouw reis