Lekker octopus

Octopus in Griekenland

Een veel voorkomend gezicht in Griekenland is octopus die te drogen hangt in de zon. Inktvis is erg populair bij de Grieken en er zijn eindeloos veel manieren om ze te bereiden. Hier vertellen we je meer over deze lekkernij en hoe je de authentieke Griekse recepten thuis kunt maken.

Inktvis

Inktvis of octopus?

Heb je ooit naar een Griekse menukaart gekeken en je afgevraagd wat voor octopus je moet bestellen? Er zijn zoveel verschillende. Een terugkerend probleem voor ons Zweden is dat wij maar één naam hebben voor octopus, terwijl de Grieken verschillende namen hebben. Hoe weet je dan echt welke soort je vanavond voor het eten moet bestellen?

Inktvissen zijn het gemakkelijkst te verdelen in achtarmige inktvissen en tienarmige inktvissen:

Achtarmige inktvis

De achtarmige octopus is degene die we misschien het meest herkennen en associëren met het woord octopus; een kleine kop en acht armen. Ze verbergen zich tussen de holtes van rotsen en spuiten inkt als ze zich bedreigd voelen. Hier zit het vlees vooral in de lange armen.

De grootte van de achtarmige octopus varieert sterk, van de echt kleine die bijvoorbeeld in zijn geheel worden gebakken, tot de iets grotere die we meestal te drogen zien hangen in vissersdorpen, tot de echt grote die zich ver in de diepte van de zee verbergen.

Tienarmige inktvis

De tienarmige octopus is kleiner en heeft vaak een kegelvormige kop en kleinere armen die bij het zwemmen naar achteren wijzen. Het is de tienarmige inktvis die gebruikt wordt om inktvisringen te maken, die bekend staan als calamares. Een bekend gerecht dat geen mediterrane reiziger kan hebben gemist!

Deze octopus is er ook in verschillende maten, van hele kleine die gefrituurd worden, tot hele grote.

Kook de inktvis altijd

Inktvisvlees kan taai zijn wat, naast factoren als versheid en koken, ook te maken heeft met het feit dat inktvis geen skelet heeft en alleen bestaat uit bindweefsel en spieren. Als je de inktvis kookt, weet je dat hij klaar is als een mes zonder weerstand gemakkelijk door het vlees kan snijden. Kook echter niet te gaar, want dan droogt het vlees gemakkelijk uit. Hoe dan ook, inktvis zal altijd enige kauwweerstand bieden - en zo hoort het ook!


Twee recepten met inktvis om thuis te koken

Griekse octopus

Gastra

Een lekkere Griekse maaltijd is de octopusstoofpot genaamd "gastra".

Je hebt nodig:

 • Blauwbaars
 • Groenten en wortelgroenten
 • Courgettes, selderij en venkel
 • Knoflook
 • Rode wijn en rode azijn
 • Olijfolie
 • Anijs en koriander
 • Water

Dit doen

Kook de octopus met groenten en wortelgroenten minstens 3 uur langzaam bij een temperatuur van ongeveer 120°C. Kook de inktvis met aardappelen, uien, wortels, courgettes, knoflook, selderij, venkel, rode wijn, rode wijnazijn, olijfolie, anijs, koriander, en een beetje water om de smaken te binden. Het resultaat is een smakelijke Griekse stoofpot die je terugbrengt naar warmere oorden.

Lees meer over de Griekse keuken

Dit recept gebruikt tienarmige octopus gevuld met rijst en een mengsel van olijfolie, peterselie, verse gele ui en een scheutje ouzo.

Je hebt nodig

 • Tienarmige inktvis
 • Rijst
 • Olijfolie
 • Peterselie
 • Gele ui
 • Ouzo

Dit doen

Vouw de octopus dicht en verzegel hem met een tandenstoker. Neem vervolgens een wijde pan en meng daarin de olijfolie, geplette tomaten, peterselie, dille en ui die samen ongeveer drie minuten moeten koken. Leg dan de gevulde octopus in de pot (naast elkaar) en voeg 4 cl ouzo en water toe. Dit laat men dan ongeveer 1,5 uur koken op 120°C en is dan klaar om te serveren! 


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

 • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
 • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
 • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis