Inktvis of octopus?
Heb je ooit naar een Griekse menukaart gekeken en je afgevraagd wat voor octopus je moet bestellen? Er zijn zoveel verschillende. Een terugkerend probleem voor ons Zweden is dat wij maar één naam hebben voor octopus, terwijl de Grieken verschillende namen hebben. Hoe weet je dan echt welke soort je vanavond voor het eten moet bestellen?
Inktvissen zijn het gemakkelijkst te verdelen in achtarmige inktvissen en tienarmige inktvissen:
Achtarmige inktvis
De achtarmige octopus is degene die we misschien het meest herkennen en associëren met het woord octopus; een kleine kop en acht armen. Ze verbergen zich tussen de holtes van rotsen en spuiten inkt als ze zich bedreigd voelen. Hier zit het vlees vooral in de lange armen.
De grootte van de achtarmige octopus varieert sterk, van de echt kleine die bijvoorbeeld in zijn geheel worden gebakken, tot de iets grotere die we meestal te drogen zien hangen in vissersdorpen, tot de echt grote die zich ver in de diepte van de zee verbergen.
Tienarmige inktvis
De tienarmige octopus is kleiner en heeft vaak een kegelvormige kop en kleinere armen die bij het zwemmen naar achteren wijzen. Het is de tienarmige inktvis die gebruikt wordt om inktvisringen te maken, die bekend staan als calamares. Een bekend gerecht dat geen mediterrane reiziger kan hebben gemist!
Deze octopus is er ook in verschillende maten, van hele kleine die gefrituurd worden, tot hele grote.
Kook de inktvis altijd
Inktvisvlees kan taai zijn wat, naast factoren als versheid en koken, ook te maken heeft met het feit dat inktvis geen skelet heeft en alleen bestaat uit bindweefsel en spieren. Als je de inktvis kookt, weet je dat hij klaar is als een mes zonder weerstand gemakkelijk door het vlees kan snijden. Kook echter niet te gaar, want dan droogt het vlees gemakkelijk uit. Hoe dan ook, inktvis zal altijd enige kauwweerstand bieden - en zo hoort het ook!