Blauw oog, Syri in Kelten

Bezienswaardigheden in Saranda

Krijg tips over de meest interessante edelstenen van Saranda! Lees meer over de indrukwekkende geschiedenis, waar je het dagelijkse leven van de lokale bevolking kunt observeren en waar je heen kunt voor de spannendste excursies.

Bezienswaardigheden in het midden van Saranda

Midden in het centrum van Saranda vind je verschillende ruïnes van oude synagogen. Deze zijn vooral beroemd om hun prachtige mozaïeken. De synagogen zouden in de 6e eeuw zijn gebouwd, maar de site is pas tijdens het communistische tijdperk opgegraven.

Direct naast de ruïnes na de synagogen ligt het vriendschapspark - Parku Miquesia - en hier gaan de stedelingen zelf naartoe als ze willen ontspannen na een werkdag. Terwijl de oudere mannen de wereldsituatie bespreken, spelen de kinderen onbezorgd in het park. Vriendschapspark bevindt zich op de hoek van de straten Rruga Telat Noga en Rruga Onhezmir.

Als u de boulevard van Saranda afslaat, komt u misschien het charmante stadsmuseum tegen. Het stadsmuseum heeft een etnografische focus en geeft een glimp van hoe het was om in het verleden in Albanië te leven.

Een tocht in de bergen

Er wordt meestal gezegd dat een lief kind vele namen heeft, en hetzelfde geldt voor Saranda, de 'stad van de huwelijksreizen' zoals het in de volksmond wordt genoemd, of simpelweg 'veertig', zoals het woord eigenlijk in het Grieks betekent. Deze op het eerste gezicht vreemde naam komt van het klooster van de veertig heiligen - een van de meest interessante bezienswaardigheden van Saranda. Het klooster werd gebouwd in de 6e eeuw en is opgedragen aan de veertig martelaren van Sebaste, die werden vermoord toen ze weigerden hun geloof af te zweren. Tegenwoordig ligt het klooster in puin, nadat het onder meer werd verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Op de top van de berg net boven Saranda troont ook het overblijfsel van het kasteel van Lekursis. Het kasteel werd gebouwd in 1537 toen Süleyman de Grote Corfu binnenviel om controle te krijgen over de belangrijke haven van Saranda. Bij het inmiddels gesloopte kasteel is een restaurant, café en bar waar je kunt lunchen of dineren en genieten van een fantastisch uitzicht over de stad. We raden aan op tijd te zijn voor de zonsondergang. Ga gemakkelijk op en neer door een taxi te nemen voor ongeveer 1000 lek, regel de ophaaltijden in beide richtingen met je taxichauffeur.

De ruïnes van Butrint

Corfu van dichtbij

Corfu is belachelijk dichtbij en waar je ook bent in Saranda heb je het eiland in het vizier. Als je het van dichterbij wilt bekijken, zijn er dagelijkse veerboten vanuit de haven van Saranda naar het charmante Corfu-stad. Je koopt de kaartjes bij het kantoor van Finikas Line, dat zich in de straat naar de haven bevindt, ongeveer 100 meter na de haveningang.

Gjirokastër, Butrint en Blue Eye

Als je eenmaal in Saranda bent, raden wij je aan een excursie te maken naar het pittoreske bergstadje Gjirokastër, de machtige ruïnes van Butrint en het prachtige natuurverschijnsel Blue Eye. Lees meer over deze bezienswaardigheden en andere reistips voor Albanië.


Vind jouw reis