Ruïnes in Butrint, Albanië

Top vijf bezienswaardigheden in Albanië

Maak van de gelegenheid gebruik om de opwindende bezienswaardigheden van het land te ontdekken tijdens je vakantie in Albanië! Oude ruïnes, sfeervolle oude stadjes, middeleeuwse kastelen en een magisch mooie natuur zijn enkele van de hoogtepunten van dit opwindende land. Hier raden we vijf attracties aan in Albanië die zeker een bezoekje waard zijn.

Blue Eye, Albanien

Gjirokaster

De historische stad Gjirokaster, een van de populairste attracties van Albanië, is prachtig gelegen op een heuvel met uitzicht op de vallei van de rivier de Drina, tussen Saranda en Himara. Het oude stadscentrum staat op de Werelderfgoedlijst en is een van de weinige plaatsen ter wereld waar je nog prachtige architectuur in Ottomaanse stijl kunt bewonderen. De grote stenen huizen uit die tijd hebben Gjirokaster de bijnaam "Stenen Stad" opgeleverd. Op de top van een heuvel ligt het statige kasteel, met een prachtig uitzicht op de stad beneden en het omringende platteland. Het kasteel is een oude stenen vesting uit de 12e eeuw. Het herbergt nu onder meer een militair museum. Het is een steile wandeling naar het kasteel, maar zeker de moeite waard!

Blue Eye

Op weg van of naar Gjirokaster raden we je aan te stoppen bij het magische Blue Eye. Het Blauwe Oog, of "Syri i Kaltër" zoals het in het Albanees wordt genoemd, bestaat uit 18 bronnen die samenvloeien en samen een fascinerende, oogvormige bron vormen.

Ruiner i Butrint

Het water is kristalhelder met een verfrissend koele temperatuur. Hier kunt u van de gelegenheid gebruik maken om een ​​verkoelende duik te nemen, maar pas op voor de sterke stroming! Apollo organiseert excursies naar Gjirokaster en Blue Eye van Saranda. Ook deze bezienswaardigheden liggen op loopafstand van de bestemmingen Dhermi en Himara.

Butrint

Een andere beroemde attractie in Albanië zijn de historische ruïnes van Butrint. Ze bevinden zich in een prachtige omgeving, ongeveer 18 km ten zuiden van Saranda. De ruïnes op deze oude archeologische vindplaats zijn 2500 jaar oud - de oudste dateert uit de 8e eeuw voor Christus. Na een verwoestende aardbeving werd de stad verlaten tijdens de Middeleeuwen, toen het onder Venetiaanse heerschappij stond.

In Butrint voel je echt het ritme van de geschiedenis tussen de ruïnes uit de Griekse, Romeinse en Ottomaanse tijd van de stad. Hoogtepunten zijn onder meer een Grieks amfitheater, een Romeins badhuis en een doopkapel. U kunt ook overblijfselen zien van de stadsmuur uit de 4e eeuw voor Christus. en prachtig vloermozaïek.

Berat i Albanien

Berat

Berat, "de stad met 1000 ramen", is een andere Albanese werelderfgoedsite. De oudste stad van Albanië staat bekend om de bijzondere architectuur achter de bijnaam. In het oude deel van de stad klimmen de witte huizen met hun vele ramen indrukwekkend de heuvel op. De prachtige ligging aan de voet van de berg Tomorri en de rivier de Osum die door de stad stroomt, dragen bij aan de licht magische sfeer van Berat.

Wandelen naar het middeleeuwse fort en genieten van het prachtige uitzicht is een must bij een bezoek aan Berat. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de oude moskee uit de 15e eeuw en diverse oude kerken. Het is ook de moeite waard om gewoon door de oude wijken van Gorica en Mangalem te slenteren. Apollo organiseert excursies naar Berat van Durres riviera.

Theth

Ver in het noorden van Albanië ligt het kleine sprookjesachtige dorpje Theth, midden in het gelijknamige bergachtige nationale park. Hier in de "Albanese Alpen", ook wel The Damned Mountains genoemd, heeft de tijd bijna stilgestaan. Het geïsoleerde dorp in de prachtige vallei van Theth is omgeven door een machtig decor van bergen.

Een van de bezienswaardigheden van Theth is een oude stenen verdedigingstoren uit de Ottomaanse tijd. Het werd vroeger gebruikt als een beschermde plek waar mannen die betrokken waren bij een bloedwraak zich konden opsluiten. Bloedige familievetes waren vroeger gebruikelijk in dit deel van Albanië. Deze torens waren gebruikelijk op het platteland, maar de toren van Theth is een van de weinige die nog in goed bewaarde staat is. Er is ook een leuk kerkje en een klein etnografisch museum in het dorp. In de omgeving zijn diverse mooie wandelroutes die populair zijn bij wandelaars. De natuur rond Theth biedt kabbelende bergbeekjes en prachtige watervallen met kleine lagunes. Als je Theth wilt bezoeken, houd er dan rekening mee dat het afgelegen is en de weg erheen slecht is. Huur een auto die ruw terrein aankan en slaap in een van de kleine pensions van het dorp.


Vind jouw reis