Durres, Albanië

Spannende steden in Albanië

Als je een beetje afwisseling wilt van het prachtige strandleven aan de kust, zijn er verschillende interessante steden om te verkennen in Albanië. De hoofdstad Tirana, de havensteden Durres en Vlora, het middeleeuwse Kruja en het noorden van Shkodra zijn allemaal een bezoek waard - ze bieden een fascinerende mix van geschiedenis en moderniteit.

Skanderbeg-standbeeld in Tirana

Skanderbeg-standbeeld in het centrum van Tirana

Tirana

Tirana, de hoofdstad van Albanië is ongeveer 3o kilometer landinwaarts van Durres. De stad draagt ​​duidelijke sporen van haar moderne geschiedenis – het communistische regime heeft delen van de oude stad afgebroken en vervangen door typische Oost Europese staatsarchitectuur, maar er zijn nog wel enkele historische gebouwen te zien. Tegenwoordig is het een moderne stad die bruist van energie en vooruitstrevend denken.

In het centrum van de stad ligt het Skanderbegplein, met naast de deur onder andere het Nationaal Theater, het Paleis van Cultuur en de Ethem Bey Moskee uit 1789. Midden in de stad staat ook het bizarre gebouw dat bekend staat als de Piramide. Het werd na zijn dood gebouwd als museum voor Enver Hoxha en is nu een conferentiecentrum en nachtclub. In de uitgaanswijk Blloku vind je een grote keuze aan restaurants, bars en cafés. Op de levendige centrale markt kun je lokale gerechten en kleine souvenirs kopen. Er zijn ook verschillende parken met kunstmatige meren die fungeren als kleine oases in de stad.

De communistische dictator Enver Hoxha regeerde Albanië bijna 40 jaar. Uit angst dat het land zou worden binnengevallen, liet Hoxha ongeveer 700.000 bunkers bouwen - er zou er een zijn voor elk gezin. Tegenwoordig getuigen ze van het verleden van Albanië toen het land volledig was afgesloten van de buitenwereld. De afgelopen jaren zijn verschillende bunkers omgebouwd tot musea. Een van de interessantste museumbunkers om te bezoeken is Bunk' Art in Tirana. Deze bunker, gebouwd voor de politieke elite, biedt nu een fascinerend inzicht in de moderne geschiedenis van het land. Vlakbij is ook de kabelbaan naar de top van Datjiberget, waar je kunt genieten van een fantastisch uitzicht en kunt wandelen in het nationale park.

Amfitheater in Durres

Het amfitheater in Durres

Durres

De grootste havenstad van Albanië is ook een van de oudste steden van het land - er wonen hier al bijna 3000 jaar mensen. Vanwege de strategische ligging werd de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en wordt nu gedomineerd door architectuur uit de tweede helft van de 20e eeuw. Vaak flink versleten, al is er de laatste jaren flink opgeknapt.

De belangrijkste attractie in Durres is het Romeinse amfitheater uit de 10e eeuw, een van de grootste in de Balkan. Bij het toegangsticket is ook een bezoek aan het archeologisch museum van de stad inbegrepen. Hier zie je onder andere de schoonheid van Durre, een prachtig mozaïek uit de 4e eeuw dat een vrouwenhoofd voorstelt. Vlakbij het amfitheater ligt een oud Venetiaans fort dat ook een bezoek waard is.

Op het strand in de stad Durres is de populairste strandbar van het gebied, die simpelweg The Beach Bar wordt genoemd. Er zijn natuurlijk tal van restaurants en bars, zowel in de stad als langs het hele lange, fijne strand.

Kruja

De middeleeuwse stad Kruja ligt op de helling van de berg Sari Salltik, een paar kilometer ten noordoosten van Durres. Hier staat een fort uit de 6e eeuw waarin het grote Skanderbeg Museum is gevestigd, een van de meest bezochte musea van Albanië. George Kastriot Skanderbeg, die leefde in de 15e eeuw, is de nationale held van Albanië en Kruja is zijn geboorteplaats. De traditionele bazaar in Kruja is meer dan 600 jaar oud en een geweldige plek om souvenirs te kopen.

Vlora en Shkodra

Vlora is een andere interessante havenstad in Albanië, niet ver weg Dhermi en Himara.

In de stad zijn er oude kerken, moskeeën en een kasteel om te verkennen. Er zijn hier ook uitstapjes mogelijk in combinatie met trips naar het schiereiland Karaburun met zijn fijne stranden, een beroemde kalksteengrot en het eiland Sazani.

Shkodra, of Shkoder zoals het ook wordt gespeld, is een van de oudste steden van Europa. De stad ligt bijna op het uiterste punt van het zeer schilderachtige noorden van Albanië. De oude binnenstad van Shkodra is verrassend goed bewaard gebleven, waardoor het een lust voor het oog is om door de kleine steegjes te slenteren. Het machtige kasteel van Rozafa biedt een prachtig uitzicht op het meer van Shkodër, het grootste meer van Zuid-Europa dat zich uitstrekt over de grens tussen Albanië en Montenegro.


Vind jouw reis