Vaccinaties, medicijnen en gezondheidskwesties

Om ziekte tijdens en na je vakantie te voorkomen, is het jouw verantwoordelijkheid om ruim voor je reis na te gaan welke vaccinaties je moet hebben. Een bezoek aan de GGD, een vaccinatiebureau of huisarts voor een reisvaccinatie helpt je om je te beschermen tegen ziekte en adviseert je over preventieve maatregelen die je moet nemen om te voorkomen dat je ziek wordt. De reisorganisator is niet verantwoordelijk voor het informeren over ziekten en besmettingen die, permanent of incidenteel, op de bestemming kunnen voorkomen. Bij zwangerschap gelden bepaalde beperkingen voor vliegreizen. Informeer bij Apollo, je reisagent of de luchtvaartmaatschappij.

Het is verstandig om ingeënt te zijn met een goede basisbescherming, waar je ook bent. Welke aanvullende vaccinaties je nodig hebt voor je reis hangt af van waar je heen gaat, het soort reis dat je maakt en hoe lang je wegblijft. Sommige vaccinaties moeten meerdere keren binnen een bepaalde periode worden genomen en anderen moeten een paar weken voor vertrek worden genomen om volledige bescherming te bieden.

Lees meer informatie op de officiële website van de GGD welke vaccinaties worden geadviseerd voor jouw bestemming.

Gezondheidskwesties

Als reiziger is het jouw verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven van de voor jouw reis relevante gezondheidsvoorschriften en eventuele speciale behoeften in verband met je eigen gezondheidstoestand. Op deze website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Medicijnen

Volgens de Schengenovereenkomst moet iedereen die met geneesmiddelen wordt behandeld en naar een ander Schengenland reist, een certificaat kunnen overleggen dat is afgegeven door een apotheek of arts van het land waar hij of zij woont.

Voor reizen naar landen buiten het Schengengebied raden wij aan een schriftelijke verklaring van een arts over voorgeschreven medicijnen in een geschikte taal mee te nemen. In sommige landen mag je bepaalde medicijnen niet meenemen.

Hier vind je meer informatie over medicijnen op reis

Informatie van de Nederlandse autoriteiten

Om te weten te komen wat de regels zijn met betrekking tot medicijnen op jouw bestemming, ga dan naar Nederland Wereldwijd, waar je reisinformatie vindt over het land waar je naartoe gaat, evenals tips en advies over de gezondheidszorg en verzekeringen

 

Meer informatie

Rijksoverheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu