De Nijl in Egypte

Reizen langs de Nijl

De Nijl is zowel een van de langste als een van de beroemdste rivieren ter wereld. Het water van de Nijl stroomt al duizenden jaren en vormde de basis voor de ontwikkeling van de Egyptische hoge cultuur. Hier lees je meer over deze spannende rivier en wat er in de omgeving te ontdekken valt.

Abu Simbel

De lange geschiedenis van de Nijl

Het oude Egypte is de langst bestaande beschaving ter wereld en het machtige rijk groeide langs de duizenden kilometers lange rivier de Nijl. Zonder de Nijl had de beschaving zich nooit kunnen ontwikkelen, want de Nijl voorzag de woestijn van water en was een belangrijke transportroute voor het verplaatsen van goederen en bouwmaterialen. De meeste dorpen lagen dicht bij de rivier en tempels die dichter bij de woestijn lagen, waren via kanalen met de Nijl verbonden.

Vandaag de dag stroomt het water van de Nijl nog steeds als duizenden jaren door Egypte en zijn er nog steeds sporen van de oude beschaving te vinden langs de oevers van de Nijl.

Beroemde plaatsen langs de zuidelijke Nijlvallei

Langs het zuidelijke deel van de Nijl in Egypte, ook wel bekend als de zuidelijke Nijlvallei, zijn nog steeds enkele van de beroemdste meesterwerken van Egypte te ontdekken. Deze prachtige bouwwerken vertellen de verhalen van een tijdperk van grootsheid dat zijn weerga niet kent. In het gebied vind je beroemde religieuze bouwwerken zoals Karnak, de Tempel van Luxor, de Tempel van Edfu, de Dubbele Tempel van Kom Ombo, de Tempel van Iris op het eiland Philae, Abu Simbel en de grootste begraafplaats van Egypte voor farao's - de Vallei der Koningen. De gemakkelijkste en goedkoopste manier om deze indrukwekkende plaatsen te bezoeken is per cruise op de Nijl. Je reist naadloos van plaats naar plaats zonder dat je van accommodatie hoeft te wisselen of zelf iets hoeft te regelen.

Vogels in Egypte

Wilde dieren in Egypte

De Nijl herbergt ook veel interessante dieren en planten. De beroemdste is natuurlijk de Nijlkrokodil, die al duizenden jaren geleden door de Egyptenaren werd bewonderd. De dubbele tempel in Kom Ombo is gewijd aan de krokodilgod Sobek en er zijn hier maar liefst 300 gemummificeerde krokodillen gevonden. De meeste zijn te zien in het krokodillenmuseum ernaast. De krokodillen zwemmen nog steeds in de Nijl, die hen van voedsel en onderdak voorziet.

Een andere Egyptische beroemdheid is de heilige ibisvogel, die in het oude Egypte werd beschouwd als een reïncarnatie van de god Thoth, en door de jaren heen zijn er veel gemummificeerde ibisvogels gevonden. De ibis wordt afgebeeld met een inscriptie die 'de stralende' betekent, wat symbool staat voor de transformatie van de overledene op zijn reis door de onderwereld.


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Egypte, vind je favoriete plek op Egypte of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Egypte

Lees onze reistips voor Egypte, vind je favoriete plek op Egypte of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Al onze reistips voor Albaniƫ bekijken

Egypte

  • Betaalbare en zonnige vakanties met eersteklas hotels
  • Wereldberoemde bezienswaardigheden en spannende excursies
  • Duik- en snorkelparadijs in Hurghada
Bekijk alle reizen naar Egypte

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis


Vind jouw reis