De Canarische keuken

Het eten op de Canarische Eilanden varieert van Spaanse klassiekers als paella en smakelijke tapas tot de meer lokale papas arrugadas met mojo en 'oude kleren'! Hier zijn enkele van onze favoriete gerechten op Tenerife.

Tapas in Tenerife Perfect om wat tapas te delen

6 Spaanse tapasfavorieten

Tapas is een van de belangrijkste gerechten van Spanje en bestaat voornamelijk uit verschillende kleine gerechten. Je eet tapas als voorgerecht of als hoofdgerecht - afhankelijk van het aantal tapasgerechtjes. Een tip is om meerdere gerechten te bestellen om te delen - zo kun je nog meer tapasgerechten proberen! 

  1. Jamón Serrano is een luchtgedroogde ham uit Noord-Spanje die een echte delicatesse is! De ham is klaar na een jaar hangen, en in tapasbars hangen ze vaak aan een haak aan het plafond.
  2. Cordero is Spaans lamsvlees dat wordt gekookt om gastronomisch vuurwerk te creëren.
  3. Gambas al ajillo zijn garnalen gebakken in olie met veel knoflook en een scheut sherry of cognac.
  4. Tortilla is de bekende Spaanse omelet met aardappelen als hoofdingrediënt. Wil je een gewone omelet met eieren, bestel dan een "tortilla francesa".
  5. Pimientos de padrón zijn kleine geroosterde groene paprika's, gebakken in olie en geserveerd met zout.
  6. Papas arrugadas con mojo zijn kleine nieuwe aardappelen geserveerd met een hete knoflooksaus.
Paella op Tenerife - reistips Apolloreizen.nl Paella

Spaanse paella

Als je nog nooit een echte paella hebt gegeten, heb je op Tenerife eindelijk de kans om dat te doen. Paella, een van de beroemdste gerechten van Spanje, is een rijstgerecht met ingrediënten als vlees, vis, mosselen en garnalen en op smaak gebracht met saffraan. Vaak worden ook erwten, chorizo en pepers toegevoegd. De naam paella komt oorspronkelijk uit Valencia en zou afkomstig zijn van de grote pan waarin het gerecht wordt gekookt. Uitgesproken als 'pa-e-ja'. De beste paella vind je in de haven van Los Cristianos - vraag je reisleider naar de speciale plekken!

Papas arrugadas en mojo

Eenmaal op Tenerife moet je de Canarische aardappelsoort, papas arrugadas, proberen. De aardappelen worden gekookt in water met een grote hoeveelheid zeezout, waardoor ze een heerlijk intense smaak krijgen. Dit proces versterkt niet alleen de smaak, maar geeft de aardappel ook een grillig uiterlijk doordat het zout de schil verfrommelt en er vervolgens een laag overheen legt.

Meestal worden papas arrugadas geserveerd met mojo, een Canarische saus die in verschillende smaken verkrijgbaar is. De rode is gemaakt van paprika en Spaanse peper en is een beetje pittig, terwijl de groene wat milder van smaak is en een vleugje koriander bevat. Een manier om de kwaliteit van de mojo te beoordelen is te kijken hoe stevig de consistentie van de dressing zelf is. De goedkopere varianten zijn vaak gewoon olie met een vleugje kruiden op de bodem, terwijl kwaliteitsmayonaise qua consistentie op mayonaise lijkt.
 

Konijn

Als je wilt proberen konijn te eten, is het de moeite waard te weten dat konijngerechten op Tenerife als een delicatesse worden beschouwd. Probeer het met salmorejo, een pittige saus waarin het vlees wordt gelegd.

Grill

Mis het heerlijke Canarische rundvlees niet, bereid met een 'asador'. Veel restaurants bieden hun gasten kleine tafelgrills, waar je het malse vlees zelf kunt bereiden en ervan kunt genieten met verschillende heerlijke sauzen en bijgerechten.

Kaas

De Canarische Eilanden produceren een verscheidenheid aan kazen, die allemaal heerlijk zijn. De beste manier om je favoriete kaas te vinden is natuurlijk door hem zelf te proeven. Kijk in een supermarkt wat er allemaal verkrijgbaar is.

Eten op Tenerife - reistips Apolloreizen.nl

Oude kleren en meer Canarisch eten

Potaje canario is een stevige vlees- en groentesoep, vaak bestaande uit spaghetti, kool, erwten, wortelen en verschillende stukjes vlees. Een spannend culinair avontuur!

"Oude kleren" smaken heerlijk! Ropa vieja, wat oude kleren betekent, is een buitengewoon lekkere Spaanse stoofpot en een waar culinair hoogstandje. Het gerecht wordt gemaakt van vlees, kikkererwten, paprika's, uien, gebakken aardappelen en een scheutje wijn. Canariërs eten traditioneel elke zondag ropa vieja.

Gofio is een ander bekend Canarisch gerecht en bestaat uit geroosterd en grof gemalen maïs-, gerst- of tarwemeel, dat op verschillende manieren wordt gebruikt.  Het wordt gebruikt om op een banaan te strooien, als ontbijtgranen met melk, voor de avondmaaltijd gemengd in een soep of als puur accessoire en aanvulling op voedsel.

Chopitos, calamares, pulpo frito... Er zijn vele namen. Op de Canarische Eilanden is inktvis een geliefde delicatesse! Hier kun je zowat alle soorten inktvis proberen die er zijn. Vergeet eerdere ervaringen met kauwerige, gefrituurde calamares. Dit is iets heel anders.

Potaje canario is een stevige vlees- en groentesoep, vaak bestaande uit spaghetti, kool, erwten, wortelen en verschillende stukjes vlees. Een spannend culinair avontuur!

"Oude kleren" smaken heerlijk! Ropa vieja, wat oude kleren betekent, is een buitengewoon lekkere Spaanse stoofpot en een waar culinair hoogstandje. Het gerecht wordt gemaakt van vlees, kikkererwten, paprika's, uien, gebakken aardappelen en een scheutje wijn. Canariërs eten traditioneel elke zondag ropa vieja.

Gofio is een ander bekend Canarisch gerecht en bestaat uit geroosterd en grof gemalen maïs-, gerst- of tarwemeel, dat op verschillende manieren wordt gebruikt.  Het wordt gebruikt om op een banaan te strooien, als ontbijtgranen met melk, voor de avondmaaltijd gemengd in een soep of als puur accessoire en aanvulling op voedsel.

Chopitos, calamares, pulpo frito... Er zijn vele namen. Op de Canarische Eilanden is inktvis een geliefde delicatesse! Hier kun je zowat alle soorten inktvis proberen die er zijn. Vergeet eerdere ervaringen met kauwerige, gefrituurde calamares. Dit is iets heel anders.

Sangría

Een ander drankje dat het proberen waard is, is natuurlijk de Spaanse nationale drank sangría. Eigenlijk bestaat er geen algemeen recept; elk restaurant heeft zijn eigen geheime recept. Maar de sangría moet rode wijn, brandewijn, mineraalwater, citroen, ijs en suiker bevatten. Het drankje is verfrissend en een populaire keuze op Tenerife!

Café con leche condensada en andere koffie

Eenmaal op Tenerife moet je zeker een café con leche condensada proberen bij je maaltijd. Het drankje bestaat uit een enkele of dubbele espresso geserveerd in een klein glas waarvan de bodem is gevuld met gecondenseerde melk (d.w.z. zoet, boterachtig en romig van textuur en smaak). Geniet ervan!

Een andere hete tip is de Spaanse cortado, de favoriete koffie van de Spanjaarden zelf. Het is als een espresso met een scheutje melk. Wie liever zwarte koffie drinkt, bestelt een café sólo, en wie zijn koffie graag met melk drinkt, bestelt een café con leche. Zweedse koffie kan moeilijk te vinden zijn, maar café filter is een gewone gebrouwen koffie en komt het dichtst in de buurt.


Tips & inspiratie

Lees onze reistips voor Tenerife, vind je favoriete plek op Tenerife of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Reistips voor Tenerife

Het hele jaar door prachtig weer, schitterende zandstranden, schitterende natuurverschijnselen en duizenden dingen om te zien en te doen - Tenerife heeft het allemaal. Of je nu vulkanen wilt beklimmen, winkelen, golfen of oude architectuur wilt bekijken, onze toptips vind je hier.

Al onze reistips voor Tenerife bekijken

Ontdek jouw Tenerife

Hier vertellen we je wat kenmerkend is voor onze plaatsen op Tenerife en we hopen dat het je helpt om te vinden wat je zoekt.

Meer lezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis