National gerecht Bacalhau
Het nationale gerecht van Portugal is Balcalhau en wordt gemaakt van kabeljo, een soort gezouten en gedroogde kabeljauw. Er wordt beweerd dat het gerecht op veel verschillende manieren wordt bereid, maar hoe dan ook is het een zeer smaakvol gerecht wat je zeker moet proberen wanneer je de kust van de Algarve bezoekt.
Cataplana
Cataplana is een stoofpot gemaakt van een combinatie van vis en zeevruchten. Het kan witte vis, garnalen, mosselen, inktvis en krab bevatten. Sommige varianten bevatten ook vlees of worst. Traditioneel bestaat de smaakmaker uit knoflook, peterselie en koriander, maar de meeste restaurants hebben hun eigen versie, dus probeer het uit! De stoofpot wordt meestal geserveerd met rijst, of met een stuk brood.
Caldo Verde
Een veel voorkomend traditioneel gerecht in Portugal is Caldo Verde. Het is een soep van uien, aardappelen, boerenkool en gesneden varkensworst. Deze soep vind je bij alle festiviteiten, vooral bij de viering van de heilige van de dorpen. De soep wordt vaak geserveerd met knoflookbrood en de inheemse schapenkaas Demma Serra.
Feijoada
Feijoada is een populaire stoofpot van varkensvlees, rundvlees en bonen. Dit gerecht wordt in verschillende andere landen in de wereld gegeten, waaronder Brazilië. Daar wordt gezegd dat het één van de nationale gerechten is, ook al komt het oorspronkelijk uit Portugal.