Watermeloen met fetakaas

Foodtrends 2023

Ben jij ook gek op eten? Op dit moment bloeien er over de hele wereld veel verschillende foodtrends. Een van de meest opgemerkte foodtrends op dit moment is het blue zone-dieet of blue food zones. Ontdek de laatste foodtrends en kijk welke jouw smaakpapillen verleidt!

Blue zone dieet, de blue food zones

Er zijn vijf blauwe voedselzones in de wereld waar een groot deel van de bevolking een langere levensverwachting heeft dan de rest van de wereld, 100 jaar of ouder. Volgens de wetenschap is de formule voor een lang leven 10% genen en 90% levensstijl. Daarom spelen voeding, lichaamsbeweging, sociaal netwerk en een gevoel van zin in het leven een rol bij hoe lang iemand leeft. In de blauwe zones leven mensen niet alleen zo'n tien jaar langer dan gemiddeld, maar leven ze ook beter in hun veroudering.

Wat eet je in de blauwe zones? Het dieet bestaat voornamelijk uit verse producten, biologische groenten en fruit, volle granen en oliehoudende zaden. Een vezelrijk dieet dat je bovendien in een laag tempo eet, waardoor het verzadigingsgevoel langer aanhoudt. Ouderen gaan ook niet met pensioen in de blauwe zones en het zijn relatief arme gebieden, wat betekent dat mensen daar gewoon hun buik vol eten, niet meer. Er is dus geen vraatzucht.

Wat zijn de vijf blauwe zones van de aarde?

Dit zijn de diëten die het leven verlengen.

Ikaria, Griekenland - 97% van de bevolking op het Griekse eiland Ikaria is ouder dan 70 jaar. In Ikaria eten mensen veel kikkererwten in verschillende vormen en wilde paardenbloem (gekookt als spinazie).97% van de bevolking op het Griekse eiland Ikaria is ouder dan 70 jaar. In Ikaria eten mensen veel kikkererwten in verschillende vormen en wilde paardenbloem (gekookt als spinazie).

Nicoya, Costa Rica - 1 op de 250 mensen op het schiereiland Nicoya in Costa Rica wordt 100 jaar oud. Hier eet je veel rijst, bonen en tortilla's.

Loma Linda, Californië – In Loma Linda behoort bijna de helft van de bevolking tot de Zevende-dags Adventkerk en hun leden leven 7-10 jaar langer dan de rest van de Amerikanen. De meeste leden eten geen vlees of vis en het dieet is geïnspireerd door de Bijbel, dus wat er meestal wordt gegeten zijn noten, langgekookte havermout, volkorenbrood en sojamelk.

Sardinië, Italië - Sardinië is een blauwe zone in Italië en was de eerste plaats waar het blauwe zone-dieet werd bestudeerd. Hier eet je vooral schapenkaas, geitenmelk, groente en fruit zoals aubergines, courgettes, tomaten en bonen.

Okinawa, Japan – In Okinawa, Japan, eten mensen veel planten, groenten en fruit, vooral zoete aardappelen en bittere meloen "goya". Je eet volgens de kleuren van de regenboog om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Slechts 1% van het dieet bestaat uit vis en minder dan 1% uit mager vlees en zuivelproducten.

Omdat de blauwe zones zo verspreid zijn over de wereld en de natuurlijke omstandigheden verschillen, kan men niet zeggen dat de gezondheidsvoordelen te danken zijn aan de locatie zelf, maar eerder aan de gewoonten van de mensen: een dieet op basis van granen, zaden en natuurlijk geteelde groenten en fruit lijkt het geheim van een lang leven te zijn.

Keto dieet

Keto dieet

Wat gebeurt er als je keto eet? Bij het ketogeen dieet wordt de inname van koolhydraten beperkt, waardoor je insulineniveau daalt en je lichaam vet gaat gebruiken als brandstof. Dit brengt het lichaam in een metabolische toestand die ketose wordt genoemd, wat betekent dat de lever vet omzet in kleine brandstofmoleculen die ketonen worden genoemd. Deze kunnen dan door de hersenen en andere organen worden gebruikt als energie. Waarom het keto dieet? Het ketogeen dieet kan positieve gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verminderen van overtollig lichaamsvet, het verminderen van honger en het verbeteren van diabetes type 2 en het metabool syndroom.

Hoe eet je keto?

Baseer keto maaltijden op vlees, gevogelte, vis, eieren en andere eiwitrijke voedingsmiddelen. Neem veel bladgroenten en niet-zetmeelrijke groenten. Gebruik vetten zoals olijfolie voor de smaak en om de calorie-inname te verhogen, indien nodig. Vermijd suiker en zetmeelrijk voedsel zoals pasta en aardappelen. Drink water, thee of koffie.

Vegetarisch dieet

Een vegetarisch dieet betekent plantaardig eten, dus geen vlees van dieren. Lacto-vegetarisch voedsel bevat ook melk, yoghurt en boter. Lacto-ovo vegetarische voeding bevat melk en eieren. Een vegetarisch dieet heeft verschillende voordelen voor de gezondheid. Vegetariërs hebben bijvoorbeeld minder kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, volgens het Zweedse nationale voedselagentschap. Een vegetariër haalt eiwitten uit volkorenproducten en peulvruchten. Omega 3 vetten zitten in koolzaadolie en walnoten, en ijzer zit in noten en groene bladgroenten.

Veganistisch dieet

Veganisme en het ontstaan van de term 'veganistisch' gaan terug tot de oprichting van de Britse organisatie The Vegan Society in 1944. In 1960 werd in de VS de American Vegan Society opgericht.

Veganistisch worden betekent dat je alleen plantaardig voedsel eet, dus geen vlees, eieren, zuivelproducten of honing, enzovoort. Veganisme is ook een filosofie of levensstijl waarbij veganisten ook wegblijven van dierlijke producten in andere contexten, zoals het niet bezitten van leren jassen, donzen dekbedden of producten die op dieren zijn getest. Veganisten vermijden meestal ook plaatsen waar dieren gewond kunnen raken, zoals circussen, dierentuinen en stierengevechten. Waarom veganistisch? Een veganist kan ervoor kiezen om voedingsmiddelen uit het dierenrijk uit te sluiten om ethische redenen, gezondheidsredenen of om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren - of een mix van al deze.

Veganistisch eten betekent veel peulvruchten eten, volkorenproducten, verrijkte plantaardige dranken of 'gurts' zoals haver, koolzaadolie en bak- en braadvetten gemaakt van koolzaadolie, groenten en wortelgroenten, noten en zaden, en fruit en bessen. Tegenwoordig zijn er ook veel mogelijkheden voor veganistische hele en half-afgewerkte producten zoals gehakt en steaks gemaakt van bijvoorbeeld soja- of erwteneiwit.

Flexitarische en pescatarische diëten

Als je veganist of vegetariër bent, maar soms een uitzondering maakt voor bijvoorbeeld gevogelte of ander vlees, dan word je een flexitariër genoemd. Als je alleen uitzonderingen maakt voor vis en zeevruchten, word je een pescatariër genoemd.


Vind jouw reis