Blue zone dieet, de blue food zones
Er zijn vijf blauwe voedselzones in de wereld waar een groot deel van de bevolking een langere levensverwachting heeft dan de rest van de wereld, 100 jaar of ouder. Volgens de wetenschap is de formule voor een lang leven 10% genen en 90% levensstijl. Daarom spelen voeding, lichaamsbeweging, sociaal netwerk en een gevoel van zin in het leven een rol bij hoe lang iemand leeft. In de blauwe zones leven mensen niet alleen zo'n tien jaar langer dan gemiddeld, maar leven ze ook beter in hun veroudering.
Wat eet je in de blauwe zones? Het dieet bestaat voornamelijk uit verse producten, biologische groenten en fruit, volle granen en oliehoudende zaden. Een vezelrijk dieet dat je bovendien in een laag tempo eet, waardoor het verzadigingsgevoel langer aanhoudt. Ouderen gaan ook niet met pensioen in de blauwe zones en het zijn relatief arme gebieden, wat betekent dat mensen daar gewoon hun buik vol eten, niet meer. Er is dus geen vraatzucht.
Wat zijn de vijf blauwe zones van de aarde?
Dit zijn de diëten die het leven verlengen.
Ikaria, Griekenland - 97% van de bevolking op het Griekse eiland Ikaria is ouder dan 70 jaar. In Ikaria eten mensen veel kikkererwten in verschillende vormen en wilde paardenbloem (gekookt als spinazie).97% van de bevolking op het Griekse eiland Ikaria is ouder dan 70 jaar. In Ikaria eten mensen veel kikkererwten in verschillende vormen en wilde paardenbloem (gekookt als spinazie).
Nicoya, Costa Rica - 1 op de 250 mensen op het schiereiland Nicoya in Costa Rica wordt 100 jaar oud. Hier eet je veel rijst, bonen en tortilla's.
Loma Linda, Californië – In Loma Linda behoort bijna de helft van de bevolking tot de Zevende-dags Adventkerk en hun leden leven 7-10 jaar langer dan de rest van de Amerikanen. De meeste leden eten geen vlees of vis en het dieet is geïnspireerd door de Bijbel, dus wat er meestal wordt gegeten zijn noten, langgekookte havermout, volkorenbrood en sojamelk.
Sardinië, Italië - Sardinië is een blauwe zone in Italië en was de eerste plaats waar het blauwe zone-dieet werd bestudeerd. Hier eet je vooral schapenkaas, geitenmelk, groente en fruit zoals aubergines, courgettes, tomaten en bonen.
Okinawa, Japan – In Okinawa, Japan, eten mensen veel planten, groenten en fruit, vooral zoete aardappelen en bittere meloen "goya". Je eet volgens de kleuren van de regenboog om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Slechts 1% van het dieet bestaat uit vis en minder dan 1% uit mager vlees en zuivelproducten.
Omdat de blauwe zones zo verspreid zijn over de wereld en de natuurlijke omstandigheden verschillen, kan men niet zeggen dat de gezondheidsvoordelen te danken zijn aan de locatie zelf, maar eerder aan de gewoonten van de mensen: een dieet op basis van granen, zaden en natuurlijk geteelde groenten en fruit lijkt het geheim van een lang leven te zijn.