8 gastronomische wijken - en nog meer keukens
De traditionele Griekse keuken is voornamelijk verdeeld in acht gastronomische districten, elk met zijn eigen kenmerken en lokale producten: Kreta, Noord-Griekenland, Epirus, Noord-Egeïsche Zee, Ionische Eilanden, Cycladen, Peloponnesos en Thracië.
Volgens de beroemde Griekse kok Mirsini Lampraki is dit precies waar wij toeristen de fout in gaan. Omdat onze smaakpapillen de eerste keer dat we moussaka in Griekenland proefden een zielenroerselen hadden, bestellen we het steeds opnieuw in de hoop precies dezelfde magie te kunnen herscheppen.
Maar moussaka smaakt niet overal hetzelfde, omdat het met verschillende ingrediënten wordt gemaakt, afhankelijk van waar in Griekenland je bent. Op de meeste plaatsen wordt het op de traditionele manier gemaakt; met in olijfolie gesauteerde plakken aubergine, bedekt met gehakt en voorgekookt met kruiden, uien en tomaten. In andere gebieden zijn artisjokken echter de ster van het recept. Soms gekookt met gekarameliseerde uien en feta, andere keren met lamsvlees. En de smaken van de verschillende zijn totaal verschillend!
De duidelijke eerste en belangrijkste tip van de chef is dus deze: vraag de serveerster altijd naar lokale specialiteiten. Geen Griekse specialiteiten, maar specialiteiten van het eiland of de stad waar je bent. Dan zul je merken dat er een hele nieuwe wereld van eten voor je opengaat.