Lekker eten op Rhodos

Top 5 bestemmingen voor fijnproevers

Waar je ook bent in Griekenland, het eten is natuurlijk fantastisch. Maar, zoals in de meeste landen, zijn er een paar specifieke plaatsen die er voor fijnproevers uitspringen. We vroegen de Griekse meesterkok Mirsini Lampraki om de top vijf bestemmingen te kiezen. Het was niet gemakkelijk, maar na genoeg overleg lukte het uiteindelijk. Dit zijn de allerbeste voedseleilanden van Griekenland:

 Op Kreta houden ze de tradities in ere, maar mis de plaatselijke specialiteiten niet

Kreta - voor de tradities

De grote diversiteit van Kreta wordt natuurlijk weerspiegeld in het eten. Tradities staan hoog op het menu, maar het eiland biedt ook enkele unieke plaatselijke specialiteiten. Boumpouristoí of choclioi (gebakken slakken) zijn misschien het meest gekoesterd en bekend, maar tsigariasto (lang gekookt lamsvlees) en kaltsounia (gebakken kaas met honing en kaneel) moet je ook minstens één keer eten tijdens je vakantie op Kreta.

Corfu - voor Griekse fusion

De lokale keuken van Corfu combineert mediterrane smaken met Italiaanse, Franse en Engelse - een Griekse fusie op zijn best! Traditionele specialiteiten zijn sofrito vleesgerechten (geroosterd rundvlees met knoflook en uien), pastitsada (pasta met gemarineerd rundvlees of kip) en porpetas (gehaktballetjes met rode saus). Om je zoetekauwen te stillen kun je de plaatselijke favorieten 'mandoles' proberen, ook wel gekarameliseerde amandelen met meringue genoemd.

Dakos - Griekenlands antwoord op bruschetta

Drie gerechten die iedereen zou moeten proberen!

Mirsini spoort ons ook aan om wat meer te leven - en vaker uit onze comfortzone te stappen.  Dat wil zeggen; bestel af en toe eens iets anders dan tzatziki, gyros en saganaki. Zo stelt ze dat deze drie gerechten meer dan waardige alternatieven zijn, die nooit mislukken:  

1. Taart met groenten en feta, in al zijn eenvoud. Pure smaken staan centraal, en hier komt het beste naar boven.

2. Kretenzische dakos. Ja, het antwoord van de Grieken op bruschetta. Waarbij het zuur van de tomaat perfect in balans is met het zeezout en een onverslaanbare combinatie vormt met verse Kalamata-olijven.  

3. Gevulde tomaten, paprika's en courgettes met rijst, kruiden en specerijen - geen vlees! Pure smaken, weet je. 

 

Het idee van een goede eetervaring in Griekenland gaat echter niet alleen over het proeven van plaatselijke specialiteiten. Het is bijvoorbeeld geen geheim dat het vaak de kleine, door een familie gerunde taverna's in de zijstraten buiten de gebaande paden zijn die vaak de beste culinaire ervaringen opleveren.  Natuurlijk, als je gaat zitten in een familierestaurant aan zee, waar de trotse vangst van papa te drogen hangt in de koele bries en het merendeel van het menu uit zeevruchten bestaat, is dit de plek om je te verdiepen in de smaken van de zee. Bestel geen lamsstoofschotel.


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis