Tzatziki
Tzatziki is bijna synoniem met Griekenland en wordt meestal geserveerd met wat brood als voorgerecht in zowel grote als kleine restaurants in Griekenland.
Als je zelf tzatziki wilt maken, is dit een geweldig recept:
Meng 2 dl Griekse yoghurt met een halve geraspte komkommer. Meng er een beetje zout en een willekeurige hoeveelheid knoflook door. Besprenkel met een beetje olijfolie.
In sommige delen van Griekenland mengen ze ook wat dille door de tzatziki. Probeer het eens!
Meer lekkere Griekse sauzen
Knoeien met favabonen
Een mezze die zijn oorsprong vindt op Santorini, waar de favaboon groeit. Fava, een soort kruising tussen linzen en kikkererwten, wordt geschild en tot een gladde pasta gemengd.
Melitzanosalata / Auberginesalade
1 aubergine, 1 gele ui, 1 teentje gehakte knoflook, 1 rode peper, zout, peper, een beetje peterselie (gehakt), 3 tl azijn, 3 tl balsamicoazijn. Grill de aubergine en de paprika's in de oven tot ze zacht zijn en het vel verbrand is. Rasp ze uit en meng het vruchtvlees voorzichtig met de knoflook, zout, peper, peterselie en azijn. Versier met gehakte tomaat, wat olijven en wat feta (verkruimeld) voor het opdienen.
Taramosalata / roerei van viskuit
125 g witte viskuit, 175 g gesnipperde gele ui, 225 g paneermeel (vooraf in water geweekt), 100 g gekookte aardappelen, 80 g citroensap, 50 g geplette tomaten, 200 g olijfolie, 100 g zonnebloemolie, 50 g koud water. Meng alles behalve het water en de olie in een blender of met een elektrische garde. Voeg de olie en het water toe, beginnend met een beetje per keer en verhoog dan de hoeveelheid. Voeg zout naar smaak toe.