Griekse mezze

Griekse mezze

Geen vakantie in Griekenland is compleet zonder Griekse mezze, kleine hapjes die in tavernes, restaurants en ouzerieën worden geserveerd, vergezeld van wijn, ouzo, tsipouro of retsina. Bestel de volgende keer dat je in Griekenland bent heerlijke mezze als voorgerecht, je zult niet teleurgesteld zijn. Hier delen we enkele van onze favoriete mezzes die je niet mag missen.

Tzatziki

Tzatziki

Tzatziki is bijna synoniem met Griekenland en wordt meestal geserveerd met wat brood als voorgerecht in zowel grote als kleine restaurants in Griekenland.
Als je zelf tzatziki wilt maken, is dit een geweldig recept:

Meng 2 dl Griekse yoghurt met een halve geraspte komkommer. Meng er een beetje zout en een willekeurige hoeveelheid knoflook door. Besprenkel met een beetje olijfolie.

In sommige delen van Griekenland mengen ze ook wat dille door de tzatziki. Probeer het eens!

 

Meer lekkere Griekse sauzen 

Knoeien met favabonen

Een mezze die zijn oorsprong vindt op Santorini, waar de favaboon groeit. Fava, een soort kruising tussen linzen en kikkererwten, wordt geschild en tot een gladde pasta gemengd.

Melitzanosalata / Auberginesalade

1 aubergine, 1 gele ui, 1 teentje gehakte knoflook, 1 rode peper, zout, peper, een beetje peterselie (gehakt), 3 tl azijn, 3 tl balsamicoazijn. Grill de aubergine en de paprika's in de oven tot ze zacht zijn en het vel verbrand is. Rasp ze uit en meng het vruchtvlees voorzichtig met de knoflook, zout, peper, peterselie en azijn. Versier met gehakte tomaat, wat olijven en wat feta (verkruimeld) voor het opdienen.

Taramosalata / roerei van viskuit

125 g witte viskuit, 175 g gesnipperde gele ui, 225 g paneermeel (vooraf in water geweekt), 100 g gekookte aardappelen, 80 g citroensap, 50 g geplette tomaten, 200 g olijfolie, 100 g zonnebloemolie, 50 g koud water. Meng alles behalve het water en de olie in een blender of met een elektrische garde. Voeg de olie en het water toe, beginnend met een beetje per keer en verhoog dan de hoeveelheid. Voeg zout naar smaak toe.

Griekse salade, saganaki & olijven

Griekse salade

Zo eenvoudig en zo lekker! Geniet van een klassieke Griekse bonensalade als voorgerecht of als lichte lunch. Een Griekse salade bevat tomaat, komkommer. rode ui, olijven en een groot blok feta. De kaas wordt overgoten met gedroogde oregano, en er wordt veel olijfolie over de salade gedruppeld. Wist je dat een traditionele Griekse salade ook ansjovis bevat?

Saganaki

Saganaki, wat eigenlijk kleine koekenpan betekent, is een gerecht dat je gewoon moet proberen tijdens je vakantie in Griekenland. Meestal wordt een van de kazen Graviera, Kefalograviera of Kefalotiri gebruikt, maar soms wordt ook feta gebruikt. Allemaal heerlijk op hun eigen unieke manier. Wat ze gemeen hebben is dat de kaas in bloem wordt gepaneerd en op hoog vuur in een kleine koekenpan wordt gebakken. Knijp voor het opdienen een beetje citroen over de kaas.

 


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis