Griekse feta

Het witte goud van Griekenland - feta kaas

Feta, het witte Griekse goud met zijn zoute, licht zure smaak en zachte textuur, is een van de hoofdbestanddelen van de Griekse keuken, samen met olijfolie en olijven. Feta wordt gebruikt in allerlei Griekse recepten en past bij zo ongeveer alles. Hier kun je meer te weten komen over de kaas waar zovelen van houden, en we hebben ook enkele van onze absolute favoriete recepten met feta verzameld.

Feta

Feta = Griekenland

Bijna synoniem met Griekenland, heeft feta een rijke geschiedenis die teruggaat tot 700 voor Christus. Volgens het epische gedicht De Odyssee, dat samen met De Illias de oudste bewaard gebleven Griekse literatuur is, was de Cycloop Polyphos de eerste die fetakaas produceerde. Hij zou melk hebben vervoerd in een zak gemaakt van de maag van een geit en ontdekte dat de inhoud was gestold tot een smakelijke witte massa. De naam "feta" begint in het Byzantijnse Rijk vermeld te worden onder de naam "prospatos", wat gezond betekent. Aan het eind van de 18e eeuw begint men de naam feta, die plak betekent, te gebruiken. 

Wist je dat?

  • Feta wordt gemaakt van geiten- of schapenmelk en minstens 2 maanden gerijpt.
  • In de EU mag fetakaas alleen feta heten als hij in bepaalde streken van Griekenland wordt geproduceerd.
  • De Dag van de Feta-kaas wordt gevierd op 15 oktober. 

De beste feta van Griekenland

De smaak van feta varieert afhankelijk van waar hij wordt geproduceerd, omdat de schapen en geiten op verschillende soorten land grazen. Een van de meest gewaardeerde producenten van fetakaas in Griekenland is het familiebedrijf Epiros van de familie Panteliadis, dat zijn productie heeft in het schilderachtige Epirus gebied. Een andere populaire en zeer smakelijke fetakaas is Avramoulis uit de regio Larissa in Centraal Griekenland.

Recept på Shrimp Saganaki

Recept voor Garnalen saganaki

Recept voor Garnalen saganaki, 4 porties

500 g garnalen
250 gr feta
50 ml ouzo
500 g tomaten
1 teentje knoflook (gehakt)
50 gr extra vierge olijfolie
zout, peper
verse peterselie
verse oregano

Doe het volgende:

Pel de garnalen en veeg ze af met papier. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de gehakte knoflook toe. Voeg de garnalen toe en giet dan de ouzo erbij. Laat sudderen tot je de alcohol niet meer ruikt. Voeg een klein scheutje water toe. Hak de tomaten in kleine stukjes en voeg ze toe aan de pan. Voeg de gehakte oregano en feta toe en laat het geheel, afgedekt, ongeveer 3 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper en voeg de gehakte peterselie toe. Besprenkel met olijfolie voor het opdienen. Serveer met een Griekse salade. Geniet ervan!

Recept van Dimitri Alexiadis.

Recept på Spanakopita

Recept voor Spanakopita - spinazietaart met fetakaas

Recept voor Spanakopita - spinazietaart met fetakaas

1 kg spinazie
500 g feta
1 gele ui
1 bosje dille
4 eieren
100 g boter
50 g extra vierge olijfolie
1 pak filodeeg
zout, peper

Doe het volgende:

Snijd de spinazie en de ui fijn en bak ze in olie. Haal de pan van het vuur. Voeg de feta, gehakte dille en het ei toe. Roer snel door elkaar. Vet een grote ovenschaal in en leg twee vellen filodeeg in de bodem. Bestrijk de vellen met een beetje gesmolten boter en voeg dan wat van de vulling toe (zodat het de vellen bedekt). Leg er 3 vellen filodeeg op, bestrijk ze met gesmolten boter en dan nog wat van de vulling. Herhaal dit tot de vulling op is. Werk af met 2-3 vellen filodeeg, gesmolten boter en een beetje zout. Koel ongeveer 1 uur. Markeer met een scherp mes vierkantjes in het deeg. Bak de taart ongeveer 45 minuten in de oven, 175°C. Laat de taart even staan voor het opdienen. Serveer met tzatziki en een Griekse salade. Ook lekker als voorgerecht of op een buffettafel.

Recept van Dimitri Alexiadis.


Simpel en lekker met feta

Soms zijn de simpele dingen het lekkerst.

 

 Watermeloen en feta

Heerlijk en smakelijk

Snijd de watermeloen in blokjes en verkruimel ze over de feta. Een onverslaanbare combinatie!

griekse salade

Griekse salade

Een klassieke Griekse bonensalade met een groot blok feta is moeilijk te overtreffen.

Feta roerei

Goed op bijna alles

Meng feta met Griekse yoghurt en een beetje peper en je hebt de perfecte begeleiding van vis, vlees en groenten.


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis