Matala aan de zuidkust van Kreta

Wat te doen in Plakias

In de omgeving van Plakias zijn verschillende spannende plekken te ontdekken. Wat dacht je van het heerlijk relaxte dorpje Matala, historische kloosters als Preveli en Arkadi of het kasteel van Frangokastello, waarvan gezegd wordt dat het er spookt? Lees hier meer over wat er te doen is in de omgeving van Plakias!

Spili

Spili is een gezellig dorpje, ongeveer 2 mijl van Plakias, dat een bezoek meer dan waard is. Het woord Spili betekent "grot", en men neemt aan dat het afkomstig is van alle nabijgelegen grotten rond het dorp. Spili staat bekend om zijn weelderige omgeving en ruisende wateren, met als belangrijkste kenmerk de dorpsfontein met een reeks leeuwenkoppen die bronwater spuiten. Rondom de fontein zijn verschillende gezellige restaurants en tavernes, en het is leuk om er rond te wandelen en gewoon de omgeving te bekijken.

Agia Galini

Agia Galini is een pittoresk, Grieks juweeltje waar je wordt begroet door een prachtig haventje met dobberende bootjes. Hier is de sfeer vriendelijk en gastvrij en de mensen zijn heerlijk ontspannen. Je vindt er tal van restaurants, bars en cafés en de prachtige bergen op de achtergrond zorgen voor een indrukwekkend decor. En mis een verfrissende duik in het azuurblauwe water niet!

Chrora Sfakion

Als je weg wilt van de toeristische drukte en één wilt zijn met de natuur, bezoek dan Chora Sfakion. In dit charmante kustplaatsje zijn verschillende aangename wandelroutes die je door het landschap voeren. In de oude haven zijn verschillende tavernes en cafés - perfect om neer te strijken na een wandeling in de natuur.

Haven van Agia Galini

Matala

Matala is een populaire toeristische bestemming, grotendeels dankzij de ontspannen sfeer. Hier nemen de mensen elke dag zoals hij komt, en is er geen reden tot haast of stress. Kenmerkend voor Matala zijn de kliffen met hun holle formaties, die in de Romeinse en Christelijke periode als graven werden gebruikt. Veel van de "grotten" hebben kamers, trappen en bedden, waaruit blijkt dat ze in deze periode ook dienden als woningen voor mensen. In de jaren 60 en 70 trokken hippies erheen en maakten van Matala hun eigen paradijs. Het strand heeft ook de internationale milieuprijs Blauwe Vlag gekregen, wat betekent dat het voldoet aan bepaalde criteria met betrekking tot waterkwaliteit, veiligheid, dienstverlening en milieu-informatie.

Mirthios

Het gezellige dorpje Mirthios ligt ongeveer 3 kilometer buiten Plakias en biedt een schilderachtige omgeving op loopafstand van een strand. Vanuit het dorp kun je genieten van een prachtig uitzicht op Plakias en de Libische Zee. Eenmaal hier moet je ook de kerk van Agios Charalambos bezoeken, die beroemd is om zijn 19e-eeuwse uit hout gesneden icoon. Je kunt ook plaatsnemen in een van de traditionele tavernes en snuffelen naar souvenirs in de charmante oude huizen.

Het Arcadische klooster op Kreta

Kasteel Frangokastello

Het Venetiaanse kasteel van Frangokastello is een van de bekendste monumenten van Kreta en werd gebouwd als bescherming tegen piraten met een toren op elke hoek. Geloof jij in geesten? Na een bezoek aan Frangokastello is dat misschien precies wat je doet. Op 17 mei 1828 werd het kasteel bezet door honderden Kretenzers uit Sfakia, die vervolgens door de Turken werden afgeslacht. Elk jaar, op de verjaardag van het bloedbad, zegt men dat de schaduwen van de gewapende Kretenzische soldaten te zien zijn als ze van het fort naar het water marcheren. De soldaten worden drosoulieten genoemd naar het Griekse woord voor dauw - drosia. Ze krijgen deze naam omdat men zegt dat ze altijd vroeg in de ochtend uitmarcheren.

Het Arcadisch klooster

Aan de voet van de berg Psiloritis ligt het beroemde Arcadische klooster uit ongeveer 500. Het klooster, gebouwd als fort, is vooral bekend omdat het een belangrijke rol speelde in de revolutie tegen Turkije in 1866. Het klooster diende toen als toevluchtsoord voor niet minder dan 943 Grieken, voornamelijk vrouwen en kinderen. Toen de Grieken beseften dat de opstand was mislukt, kozen ze de overlevende Kretenzers, die zich in het kruitmagazijn verstopten, uit om in plaats daarvan zichzelf op te blazen. Dit in plaats van zich uit te leveren aan de onderdrukkers. Met andere woorden, Arkadi is een belangrijke plaats in de geschiedenis van Kreta en een bezoek meer dan waard. Het klooster is in de zomer elke dag open.

Preveli stranden

Het strand van Preveli is om vele redenen een bezoek waard. Het zijn niet alleen het strand en de zee die bezoekers aantrekken, maar ook het uitzicht en het landschap. Het strand ligt aan de monding van de Kourtaliotiskloof, die gevuld wordt door de Grote Rivier. De klifwanden zijn bijna 600 meter hoog en de drie kilometer lange kloof is een van de beroemdste natuurverschijnselen van het gebied. Vanuit Plakias worden boottochten georganiseerd naar Preveli, waar je ook meer van het prachtige landschap van Plakias kunt zien.

Preveli klooster

Niet ver van het beroemde Preveli strand ligt het Preveli klooster, waarvan wordt aangenomen dat het in de Middeleeuwen is gesticht, toen Kreta onder Venetiaans bewind stond. Genoemd naar zijn stichter - Prevelis, groeide het klooster in de volgende eeuwen geleidelijk uit tot een cultureel en religieus centrum voor de inwoners van het gebied. Tijdens de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog in de 19e eeuw, en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden grote delen van het klooster verwoest. Preveli is tegenwoordig volledig gerestaureerd en geeft een indrukwekkend inzicht in de Kretenzische geschiedenis en religie.

Kourtaliotiko kloof

De Kourtaliotiko kloof is een van de mooiste kloven van Kreta, met indrukwekkende verticale kliffen aan weerszijden, die op sommige punten maar liefst 300 meter omhoog reiken. De kloof is ongeveer 2,5 kilometer lang en herbergt verschillende zeldzame vogelsoorten, waardoor het een internationaal belangrijke plek is. Ongeveer halverwege is er een pittoresk kapelletje in een grot dat je tijdens de wandeling niet mag missen.

Aradena kloof

De Aradena-kloof biedt een van de populairste wandelingen van Kreta, maar wordt aanbevolen voor meer ervaren wandelaars. Maak van de gelegenheid gebruik om het in 1950 verlaten dorp Aradena te bezoeken. De oude huizen staan nog overeind en geven een gaaf inzicht in de oude Kretenzer architectuur. Aradena is met het dorp Anopolis verbonden door een brug over een indrukwekkende kloof, die veel bungeejumpers aantrekt.

Meer reistips voor Plakias

Aradena kloof

Vind jouw reis