Alhambra i Granada

8 tips voor excursies vanaf de Costa del Sol

Malaga en de Costa del Sol zijn een goed startpunt voor excursies in Andalusië. We hebben 8 van onze favoriete excursies op een rijtje gezet naar plaatsen in de buurt en naar steden wat verder weg waar het een goed idee is om te overnachten. Voel je vrij om de excursie van tevoren te plannen, zodat het echt gebeurt - je zult er geen spijt van krijgen!

Mijas i Spanien Fuengirola's witte bergdorpje Mijas

1. Het Smurfendorp in Ronda

Onze eerste excursietip is het Smurfendorp (Pueblo Pitufo). In de bergen rond Ronda ligt Júzcar, een heel gewoon Andalusisch dorp, waar men in verband met de première van de film De Smurfen in 2011 besloot de traditie te negeren en Sony Pictures het hele dorp in Smurfenblauw te laten schilderen. Andalusiërs staan ​​bekend om hun gevoel voor humor, en het eens zijn met dit andere idee is misschien slechts een van de vele uitingen van dit feit.

2. Fuengirola's witte bergdorp Mijas

Boven Fuengirola vind je het witte bergdorpje Mijas. Het dorp is misschien wel het meest bekend om zijn ezeltaxi's, maar er is ook een miniatuurmuseum dat zeker een bezoekje waard is. Hier kunt u onder andere gebeeldhouwde portretten op bonen en speldenkoppen bekijken, evenals gekrompen menselijke schedels.

Het prachtige Alhambra fort Het prachtige Alhambra fort

3. Alhambra in Granada

Granada met het Alhambra, het oude Moorse fort dat hoog boven de Sierra Nevada uitsteekt, is een must-see! Er lijkt een sprookjesachtige gloed over dit paleis te hangen met alle ingenieuze details, prachtig versierde binnenplaatsen en fonteinen. Toen de Moren in 1492 uit Spanje werden verdreven, zou de laatste Moorse heerser, Boabdil, zich hebben omgedraaid voor een laatste betraande blik op het Alhambra. Zijn moeder zou toen de ietwat harde woorden hebben uitgesproken: "Huil niet als een vrouw om wat je als man niet kon verdedigen."

Hier kun je het Alhambra-ticket vooraf reserveren om verzekerd te zijn van toegang (sterk aanbevolen!). Je kunt vanuit Malaga een bus nemen naar Granada en gewoon een dagje blijven, maar het is ook leuk om hier te overnachten en de stad wat beter te leren kennen. Een leuk detail van Granada is dat je altijd tapas krijgt als je iets te drinken bestelt in de bars en restaurants van de stad.

4. Mooi Nerja

Ongeveer 8 km ten oosten van Malaga ligt Nerja en het balkon van Europa met kilometerslange uitzichten over de golven van de Middellandse Zee. In de buurt zijn er verschillende mooie stranden en baaien. Maro, dat gewoonlijk wordt beschouwd als een van de beste stranden van het land met helder water en wilde natuur, is er een van. In de afgelopen decennia hebben veel Scandinaviërs van Nerja hun vakantiefavoriet gemaakt, maar het resort voelt nog steeds echt aan en heeft precies de juiste afmetingen voor het formaat. Nerja staat ook bekend om zijn fascinerende grotten, mis de klassieke concerten niet die hier meestal in de zomer worden georganiseerd.

Alpujarras, Spanien Las Alpujarras

5. De rotsstad Ronda
Ronda ligt op ongeveer 16 km van Malaga, hoog in de bergen. Hier wordt u begroet door een uniek en absoluut adembenemend zicht: witgekalkte huizen die zich vastklampen aan de klifrand van de 120 meter lange kloof die de stad verdeelt. Naast de oudste arena van het land is hier een klooster dat volledig is afgesloten voor de buitenwereld, maar waar je door kleine openingen goed snoep kunt kopen.

6. Alpujarras
Huur een auto en rijd de bergen in achter Granada, Las Alpujarras. Hier zochten de laatste Moren hun toevlucht en hoewel het een cliché is, voelt het echt alsof de tijd heeft stilgestaan ​​in de kleine witgekalkte bergdorpjes. Hier heerst een onbeschrijfelijke rust, de straten worden geveegd met handgebonden bezems en de geur van versgebakken brood uit de bakkersoven.

Gezellig dorp Cádiz Gezellig dorp Cádiz

7. Gibraltar

Een paar uur rijden met de bus of auto van Málaga en je bevindt je tussen dubbeldekkers, Marks & Spencer-winkels en pubs aan de zeestraat die, tot ergernis van veel Spanjaarden, nog steeds in Brits bezit is. Op de Rots van Gibraltar vind je de enige wilde apen van Europa, brutale kleine lekkernijen die graag de voedselzak grijpen.

8. Gezellig dorpje Cádiz

Cádiz ligt een beetje uit de buurt van Malaga, ongeveer 43 km of een rit van iets meer dan drie uur, maar is wat ons betreft een omweg waard. De stad is een van 's werelds oudste maritieme steden en werd al in de 12e eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs. Midden in de stad strekt zich het brede zandstrand uit en het water is iets koeler dan in Malaga, omdat Cádiz aan de Atlantische Oceaan ligt. Naast kleine gezellige parkjes om in rond te slenteren, is er een grote keuze aan verschillende vis- en zeevruchtenrestaurants. Probeer eens camarones: minigarnaaltjes zo klein dat je ze in hun geheel eet met de schelp er nog aan.


Vind jouw reis