Ön Tilos i Grekland

Tilos - het eerste Zero Waste-eiland van Griekenland

Wist je dat er in Griekenland een Zero Waste-eiland is? Hier heeft de bevolking duurzame dagelijkse gewoonten en maakt ze bewuste keuzes om afval te verminderen en nieuw leven te geven aan het afval dat ze produceren. Samen zetten ze zich in voor de bescherming van het milieu en het verhogen van hun levenskwaliteit. Het eiland waar we het over hebben is Tilos in de Egeïsche Zee.

Zero Waste betekent dat al het geproduceerde afval op een volledig circulaire manier wordt ingezameld en verwerkt, om de ecologische voetafdruk te minimaliseren. Op het eiland zijn zowel vuilnisbelten als openbare bakken verwijderd en wordt het huis-aan-huis huis-aan-huis opgehaald, zowel bij particulieren als bij bedrijven zoals restaurants. Ze investeren in compostering, recycling en hergebruik. Dit creëert een positieve keten van ecologische, sociale en economische voordelen voor de hele lokale gemeenschap. Het initiatief Just Go Zero Tilos is een nieuwe manier van denken en een nieuwe manier van leven. Hun visie gaat over het aanpassen van de technische oplossing zodat mens en techniek samen kunnen werken aan een beter milieu.

Op Tilos wonen het hele jaar door slechts 500 inwoners. Het eiland produceert sinds 2019 het grootste deel van zijn eigen elektriciteit met behulp van zonnepanelen en een windturbine. Hun meest recente en grootste probleem was plastic, maar op dit moment wordt meer dan 80% van Tilo's afval gerecycled. Een stortplaats waar voorheen afval werd begraven, is nu permanent gesloten en in plaats daarvan zijn bloemen geplant. In plaats daarvan is er ook een recyclingfaciliteit waar afval wordt gesorteerd om onder meer glaspoeder, cementmengsel, compost en geperst karton te produceren. De fabriek verwerkt momenteel ongeveer 2 ton afval per week, waarvan het grootste deel volledig wordt gerecycled. Ongeveer een derde wordt gecomposteerd en 15% van het als 'niet-recyclebaar' geclassificeerde afval wordt gesteriliseerd en versnipperd voor gebruik in de bouw.

Witte Huis op het eiland Tilos, Griekenland

Vanaf december 2021 heeft Tilos een huisvuilophaalsysteem aan huis, waar bewoners na het sorteren van hun huisvuil het recyclen inleveren. Het project begon met 10 huizen en loopt nu op tot meer dan 400, volgens recyclingbedrijf Polygreen, dat de service gratis aanbiedt. Polygreen maakt gebruik van een app om zich voor te bereiden op binnenkomend afval dat ook bij elke ophaling wordt gewogen.

Tilos verwacht deze zomer zo'n 30.000 bezoekers, het is belangrijk dat ook de toeristen onderdeel worden van de Zero Waste mentaliteit. In de mainport zoemen elektrische voertuigen voorbij die goederen vervoeren. Zonnepanelen voeden de informatieborden bij de bushalte en een oprit die mensen met een handicap toegang geeft tot de zee. Het is voor zowel particulieren als bedrijven op het eiland extra werk om te sorteren, maar over het langetermijnvoordeel kan niemand twisten. De lokale bevolking werkt samen om dit nieuwe systeem te laten werken en het eiland heeft al veel buitenlandse bezoekers die meer gewend zijn aan recycling en die het initiatief erg waarderen en eraan deelnemen.

Ilidi Rock op het eiland Tilos, Griekenland


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Tilos, vind je favoriete plek op Tilos of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tilos

  • Schilderachtige sfeer
  • Veel mooie stranden
  • Wandelen in een schilderachtige omgeving
Bekijk alle reizen naar Tilos

Duurzaam reizen

Samen met reizigers en partners willen we de basis leggen voor duurzaam reizen.

Meer lezen over hoe wij duurzaam reizen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief