Porto Katsiki beach, Lefkas

Blauwe vlag-stranden in Griekenland

In 2022 voerde Griekenland de lijst aan van stranden en jachthavens die voldoen aan de internationale Blauwe Vlag-onderscheiding. De Blauwe Vlag is een van 's werelds meest erkende milieukeurmerken voor stranden, jachthavens en aanbieders van duurzaam boottoerisme. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt door de Foundation for Environmental Education (FEE) in samenwerking met nationale milieuorganisaties.

Megáli Ammos strand, Skiathos

Griekse Blauwe Vlag-stranden in 2022

581 stranden, 15 jachthavens en 8 toeristische boten kregen dit jaar de Blauwe Vlag in Griekenland, waarmee Griekenland opnieuw op de tweede plaats staat van de 48 landen die deze eer toegekend kregen. Het gebied met de meeste blauwe vlaggen dit jaar is Chalkidiki met 96 vlaggen, gevolgd door Attica, Kreta en Rhodos. De Internationale Commissie heeft dit jaar in totaal 4194 stranden, 732 jachthavens en 116 toeristische boten over de hele wereld Blauwe Vlaggen toegekend.

 

Wat is de blauwe vlag?

De Blauwe Vlag garandeert een goede waterkwaliteit, goede zwemveiligheid, goede milieu-informatie voor bezoekers, een goede behandeling van de lokale natuur en andere milieu- en kwaliteitscriteria, 24 in totaal. Deze worden het hele jaar door gecontroleerd door FEE, dat verantwoordelijk is voor de selectie, en de lokale partner - in dit geval de Hellinistic Society for Protection of Nature (HSPN).

 

Van oorsprong Frans project

De blauwe vlag werd in 1985 in Frankrijk opgericht als een proefproject van het Bureau van de Stichting milieueducatie in Europa waarbij Franse kustgemeenten de blauwe vlag kregen op basis van criteria met betrekking tot de behandeling van afvalwater en de kwaliteit van het zwemwater. 1987 was het "Europees Jaar van het milieu" en de Europese Commissie was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van activiteiten van de Europese Gemeenschap in dat jaar. De Stichting voor Milieueducatie in Europa (FEE) legde het concept van de blauwe vlag voor aan de Commissie en er werd overeengekomen dat zij het programma van de blauwe vlag zou lanceren als een van de verschillende activiteiten in de Gemeenschap in het kader van het "Europees Jaar van het milieu".

Lees meer over de Blauwe Vlag

Enkele van de gebieden in Griekenland met Blauwe Vlag stranden/marina's in 2022

Falasarna beach, Kreta

Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis