Griekse snoepjes

Griekse zoetigheden en toetjes

In Griekenland houden de mensen van hun zoetigheden en een traditionele favoriet is Gliko tou Koutaliou - ook wel bekend als een snoepje op een lepel. Vruchten, bessen en groenten worden bedekt met een zoet laagje honing, soms gekruid met kaneel, vanille, kruidnagel... Zoals de naam al zegt, wordt het geserveerd op een theelepel en met een koud glas water. Als je niet alleen een lepel wilt eten, kun je het altijd met lekkere, romige yoghurt nemen.

Griekse Gliko tou Koutaliou, zoet op een lepel

Gliko tou Koutaliou - zoet op een lepel

Wat is een vakantie in Griekenland zonder lekkere zoetigheden? Als je Gliko tou Koutaliou nog niet hebt gehad, moet je het de volgende keer dat je in Griekenland bent proberen. Om uit te leggen wat Gliko tou Koutaliou is, kun je het beste zeggen: "snoepjes op een lepel". Het zijn gewoon verschillende vruchten, bessen en soms groenten die geconserveerd worden in een heel zoet suikerlaagje, gemaakt van honing, suiker of stroop. Zoals de naam al zegt, worden ze geserveerd op een theelepel, vergezeld van een ijskoud glas water.

Volgens de legende is het snoepje op een lepel uitgevonden toen iedereen uit dezelfde kom moest eten om niet vergiftigd te worden. In het oude Griekenland werd het eigenlijke inmaken gedaan op honing en stroop, voordat suiker gemeengoed werd.

Sinaasappel, aubergine of meloen

Welk fruit of welke groente erin wordt gedaan en geserveerd kan verschillen, afhankelijk van waar in Griekenland je bent, maar veel voorkomende variaties zijn sinaasappels, kersen, abrikozen, watermeloenen, soms met nootjes erbij. Andere soorten snoep op een lepel, die misschien ongebruikelijker zijn als je aan zoetigheid denkt, zijn tomaten, aardappelen en wortelen. Op Kreta worden ze bijvoorbeeld gemaakt van kleine, met amandelen gevulde aubergines, en gekruid met kruidnagel, kaneel en citroensap. Op Naxos wordt Gliko tou Koutaliou vaak op smaak gebracht met basilicum. Andere recepten zijn gekruid met rozen of citroenen. Op Santorini zijn pomodoro tomaten gebruikelijk, gekruid met kaneel en hele amandelen.

Het fruit moet stevig zijn en zijn kleur behouden, en de siroop zelf moet dik genoeg zijn om op een lepel te leggen. Het moet gewoon steviger zijn dan gelei en marmelade. Het duurt vaak meerdere dagen om Gliko tou Koutaliou te maken en het resultaat is verbluffend lekker en alle tijd waard! Elke familie heeft haar eigen recept voor Gliko tou Koutaliou, dat al generaties lang wordt doorgegeven.

Verse vijgen

Verse vruchten

In Griekenland, zoals op veel andere plaatsen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten, is vers fruit het meest gebruikelijke bijgerecht. En waarom moeilijk doen? Zet gewoon een grote schaal met heerlijk fruit en wat goede kazen neer en geniet van de frisse smaken. In Griekse tavernes is een schotel gesneden watermeloen een gebruikelijke en heerlijke manier om de dag af te sluiten.

Vers fruit krijgen in Griekenland is gemakkelijk en een tip is om op de plaatselijke markten rond te struinen en het lekkers op te halen. Aan het begin van de feestdagen kun je genieten van zoete aardbeien, gevolgd door abrikozen, nectarines en perziken. In augustus en september kun je genieten van de heerlijke verse vijgen. Honingdauw en watermeloenen zijn de hele zomer verkrijgbaar en zijn zowel goedkoop als groot

Baklava met pistache

Baklava en kataifi

Baklava is een van de beroemdste zoetigheden van Griekenland en iets wat je zeker op vakantie moet proberen. De zoete, kleverige en toch knapperige baklava bestaat uit verschillende lagen filodeeg en een vulling die je naar eigen smaak kunt variëren. Veel voorkomende vullingen zijn walnoten, pistachenoten, amandelen, kaneel. Het deeg wordt in de oven gebakken en vervolgens gedrenkt in een laagje honing, kruiden, suiker en rozen- en oranjebloesemwater.

Een andere variant van baklava is kataifi. Het deeg bestaat uit spaghetti-achtige strengen en heeft dezelfde soort vulling en laag als de baklava.

Griekse yoghurt met verse vijgen

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt is pittig fantastisch. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Russische of Turkse yoghurt is de textuur wat steviger en het eiwitgehalte hoger - waardoor het een perfect tussendoortje is!

Vaak wordt Griekse yoghurt misschien het meest geassocieerd als hartige yoghurt, zoals tzatziki, maar het is ook geschikt als taartvulling, voor desserts en zoete crèmes. Maar vaak is het eenvoudigste het beste - Griekse yoghurt met verse bessen en fruit besprenkeld met zoete honing.


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis