Een Griekse favoriet met lamsvlees en aubergine. Moussaka kan op verschillende manieren bereid worden en vaak hebben de Grieken zelf een geheim ingrediënt of speciale truc om hun moussaka extra lekker te maken. Moussaka is net zo lekker vegetarisch!
Ingrediënten
4 grote aardappelen, gekookt en geschild
1 gele ui
3 aubergines
5-6 theelepels olijfolie
Voor het vlees
1 gele ui
1 teentje knoflook
wat suiker
1/2 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel
1 theelepel tomatenpuree
500 g gehakt (in het oorspronkelijke recept wordt lamsvlees gebruikt, maar je kunt ook rundvlees of vegetarisch gehakt gebruiken)
400 g geplette tomaten
zout, peper, tijm
Voor de béchamelsaus
100 g boter
100 g bloem
7,5 dl melk (3%)
1 snufje nootmuskaat
100 g geraspte parmezaan
3 eidooiers
Dit doen
Stel de oven in op 200 graden.
Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer 1 cm. Bak ze in olijfolie tot ze aan beide kanten een beetje kleur hebben. Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal (25x30 cm). Breng op smaak met tijm en peper. Snijd de ui in dunne plakjes en bak ze tot ze zacht zijn. Leg de ui bovenop de aardappelen. Snijd de aubergine in plakken en bak ze tot ze licht gekleurd zijn. Leg de plakjes op de uien. Breng op smaak met zout, peper en tijm.
De worst: snipper de ui en de knoflook. Fruit de uien in een beetje olijfolie. Voeg de suiker, nootmuskaat, kaneel en tomatenpuree toe. Voeg het gehakt toe en laat het op een laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
Béchamelsaus: smelt de boter en meng de bloem erdoor. Meng grondig. Voeg de melk in kleine beetjes toe en roer voortdurend om eventuele klontjes te verwijderen. Kook op laag vuur tot de saus dikker wordt. Voeg de nootmuskaat, zout, peper, Parmezaan en de eierdooier toe. Meng grondig.
Giet 200 g béchamelsaus bij het gehakt. Hierdoor blijft de moussaka beter bij elkaar. Giet het gehakt in de schaal, bovenop de groenten. Giet de rest van de béchamelsaus erover. Top met wat geraspte Parmezaanse kaas. Gaar ongeveer 35-40 minuten in de oven. Laat de moussaka even staan voor het opdienen.