Griekse hoofdgerechten

Griekse hoofdgerechten

Van de eenvoudige maar delicate gyros tot een rijke moussaka, de heerlijke hoofdgerechten van Griekenland doen ons verlangen naar Griekenland. Leer hoe je thuis een Stifado of Kleftiko maakt, of plan welke gerechten je op vakantie in Griekenland moet eten met deze tips!

Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki is een Grieks fastfoodgerecht, bestaande uit gegrilde spiesjes van groenten en ofwel lam, kip of varkensvlees. Geserveerd in pitabrood of met rijst en chips. Souvlaki is op zijn best met een vers gemaakte tzatziki en een Griekse salade.

Gyros

Een ander populair fastfoodgerecht in Griekenland is gyros. Gyros bestaat uit versnipperd varkensvlees geserveerd in pitabrood met salade, tzatziki en frietjes. Perfect als je op zoek bent naar iets snels en lekkers!

Recepten voor Griekse gerechten

Hier delen we enkele heerlijke recepten voor Griekse hoofdgerechten.

Stifado

Recept voor stifado

Een rijke en smaakvolle stoofpot met rundvlees, uien, cognac, laurier en nootmuskaat. Geserveerd met gekookte of gebakken aardappelen. Bereid de stoofpot de dag voor het eten, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Ingrediënten 

1 kg stukjes runderstoofvlees
1,5 kg gebakken uien
4 el olijfolie
1,5 dl rode wijn
3 theelepels rode wijnazijn
0,8 dl cognac
1 grote tomaat (grof gehakt)
1 theelepel tomatenpuree
Een laurierblad
Een snufje nootmuskaat

Dit doen

Verhit de olie in een pan, voeg het vlees in kleine hoeveelheden toe en bak tot alle kanten van het vlees bruin zijn. Zet opzij. Pel de ui en bak op middelhoog vuur in dezelfde olie als het vlees tot de ui zacht is. (ongeveer 10 minuten) Voeg de cognac, wijn en azijn toe en laat 3 minuten sudderen.
Voeg het vlees, de tomaat, de tomatenpuree, het laurierblad en de nootmuskaat toe. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager. Laat ongeveer 1,5 uur sudderen of tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt. Voeg een beetje kokend water toe als het lijkt alsof de pan droogkookt. Breng op smaak met zout en peper. 

Moussaka

Recept voor moussaka

Een Griekse favoriet met lamsvlees en aubergine. Moussaka kan op verschillende manieren bereid worden en vaak hebben de Grieken zelf een geheim ingrediënt of speciale truc om hun moussaka extra lekker te maken. Moussaka is net zo lekker vegetarisch!

Ingrediënten

4 grote aardappelen, gekookt en geschild
1 gele ui
3 aubergines
5-6 theelepels olijfolie

Voor het vlees
1 gele ui
1 teentje knoflook
wat suiker
1/2 theelepel nootmuskaat
1 theelepel kaneel
1 theelepel tomatenpuree
500 g gehakt (in het oorspronkelijke recept wordt lamsvlees gebruikt, maar je kunt ook rundvlees of vegetarisch gehakt gebruiken)
400 g geplette tomaten
zout, peper, tijm

Voor de béchamelsaus
100 g boter
100 g bloem
7,5 dl melk (3%)
1 snufje nootmuskaat
100 g geraspte parmezaan
3 eidooiers

Dit doen

Stel de oven in op 200 graden. 
Snijd de aardappelen in plakjes van ongeveer 1 cm. Bak ze in olijfolie tot ze aan beide kanten een beetje kleur hebben. Leg de aardappelen in een ovenvaste schaal (25x30 cm). Breng op smaak met tijm en peper. Snijd de ui in dunne plakjes en bak ze tot ze zacht zijn. Leg de ui bovenop de aardappelen. Snijd de aubergine in plakken en bak ze tot ze licht gekleurd zijn. Leg de plakjes op de uien. Breng op smaak met zout, peper en tijm. 

De worst: snipper de ui en de knoflook. Fruit de uien in een beetje olijfolie. Voeg de suiker, nootmuskaat, kaneel en tomatenpuree toe. Voeg het gehakt toe en laat het op een laag vuur ongeveer 10-15 minuten sudderen. Breng op smaak met zout en peper. 

Béchamelsaus: smelt de boter en meng de bloem erdoor. Meng grondig. Voeg de melk in kleine beetjes toe en roer voortdurend om eventuele klontjes te verwijderen. Kook op laag vuur tot de saus dikker wordt. Voeg de nootmuskaat, zout, peper, Parmezaan en de eierdooier toe. Meng grondig. 

Giet 200 g béchamelsaus bij het gehakt. Hierdoor blijft de moussaka beter bij elkaar. Giet het gehakt in de schaal, bovenop de groenten. Giet de rest van de béchamelsaus erover. Top met wat geraspte Parmezaanse kaas. Gaar ongeveer 35-40 minuten in de oven. Laat de moussaka even staan voor het opdienen. 

Kleftiko

Recept voor kleftiko

Kleftiko is een rijke Griekse lamsstoofpot die beter wordt naarmate hij langer en langzamer kookt.

Ingrediënten

1 kg lamsbout
100 g olijfolie
4 tenen gehakte knoflook
100 g citroensap
Oregano, zout, paprikakruiden
5 g korianderzaadjes. Kan worden vervangen door een kleine hoeveelheid gemalen koriander.
100 g kefalotyri (geitenkaas). Kan vervangen worden door feta.

Dit doen

Zout het lamsvlees goed. Bak het lamsvlees in een grote koekenpan op hoog vuur in een beetje olijfolie. Voeg de knoflook, het citroensap en de kruiden toe. Kook de pan op laag vuur onder een deksel ongeveer 2,5 uur. Laat 1 dag staan. Doe om te serveren de stoofpot in serveerschalen, leg er kaas op en bak in de oven tot de stoofpot heet is en de kaas gekleurd. Serveer met aardappelen.


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis