Griekse dranken - wijn, ouzo, tsipouro!

Wat te drinken in Griekenland?

Op vakantie in Griekenland kun je je gemakkelijk overgeven aan lekker eten en drinken. In deze reistip leiden we je door de drinkcultuur van het land, van oude tradities tot nieuwe trends. Spoel je meze weg met een slok ouzo, bezoek een wijnmakerij en proef bekroonde wijnen of probeer hippe Tsipouro. Giámas! zeggen we en proosten op je!

Ouzo in Griekenland

Of je nu van iets heel kouds, ruigs, sterks of zachts houdt, er zijn genoeg geweldige opties in Griekenland. In deze reistip richten we ons op ouzo, tsipouro en de bekroonde wijnschat van het land, maar er is meer. Probeer eens een cocktail gemaakt met de Griekse spirit Mastiha. Een ijskoud biertje kun je het beste drinken als het Mythos, Alpha, Fix of Piraiki is. Griekse koffie is een kunst op zich.

Hippe Tsipouro

Tsipouro is snel een van de meest trendy drankjes in Griekenland geworden. Tsipouro wordt gemaakt van druiven en gemaakt van de bijproducten van wijn. De drank wordt vaak puur gemaakt of soms met anijssmaak. Het is vooral in de regio's Epirus en Kreta dat tsipouro populair is. Net als bij ouzo is het aan te bevelen je tsipouro te nemen met wat kleine gerechten. Olijven, vleeswaren, zeevruchten en gezouten vis vergezeld van een glas tsipouro is een populaire combinatie. Hier en daar beginnen zogenaamde tsipouradikas te verschijnen, een taverne met een grote keuze aan tsipouro.

Ouzo - de stemmingsverbeteraar

Een van de meest geliefde drankjes in Griekenland is natuurlijk ouzon. De Grieken zelf verwijzen graag naar het gezegde "Ouzo creëert de emotie" - het is net zo vanzelfsprekend bij de maaltijd als de mensen rond de tafel, de begeleidende Griekse muziek en het heerlijke eten voor je.

Ouzo is een sterke drank die op smaak is gebracht met anijs. De eerste Ouzo distilleerderij werd geopend in 1856 in Tyrnavos. Ouzo wordt meestal puur geserveerd, maar wordt vaak gemengd met ijswater, waardoor het een beetje troebel en melkachtig wordt. Tegenwoordig wordt de ouzo uit Plomari op Lesbos beschouwd als de beste van Griekenland.

Overal in Griekenland zijn zogenaamde ouzeria's, waar je een grote verscheidenheid aan ouzo kunt vinden, geserveerd met meze. Samen vormen ouzon en meze een lange en heerlijke maaltijd, waar je de tijd voor moet nemen en goed van moet genieten. 

Vitt vin från Santorini, Grekland

Griekse wijnen - Alles wat je moet weten over wijn uit Griekenland

Wijnen uit Griekenland zijn overschaduwd door andere wijnproducenten rond de Middellandse Zee, en dat is jammer. De meeste mensen associëren Griekenland met retsina, terwijl er nog veel meer verbazingwekkend goede wijnen zijn. In de afgelopen 30 jaar heeft Griekenland enkele van de meest opwindende wijnen ter wereld geproduceerd, en vele winnen prijzen. 

Er zijn veel wijnappellaties in het land. Van de Ionische eilanden zijn Zakynthos en Corfu twee voorbeelden. Eilanden als Paros, Samos en Rhodos hebben ook wijnbenamingen. Santorini en Kreta zijn twee grote, beroemde wijnproducenten - maak zeker een uitstapje naar een wijngaard als je hierheen gaat. 

Santorini wijn

Op Santorini zijn ongeveer 3500 hectare wijngaarden, waar de wijnstokken groeien in rotsachtige woestijnen. Net als het eiland zelf zijn de wijnen van Santorini krachtig met een sterk karakter. Enkele van de meest gebruikte druiven om hier wijn van te maken zijn:

  • De groene Assyrtiko druif domineert het eiland, met een frisse en knapperige smaak van citrus en zoutheid.
  • Athiri en aidani worden meestal gebruikt voor witte wijnen
  • Veel voorkomende blauwe druiven zijn mavrotragano, mandilaria en voudomato.

Op Santorini zijn verschillende bekroonde wijnhuizen. De Artemis Karamolegos Winery op Santorini wint al enkele jaren prijzen in prestigieuze wijncompetities, zoals Decanter. De witte wijn van het wijnhuis gemaakt van de Assyrtiko druif won in 2018 platina. Vlak daarachter ligt het wijnhuis Gaia, ook een witte wijn van dezelfde druif. Landgoed Argyros en Sigalas hebben ook prijzen gewonnen. 

Als je in Santorini bent en een wijnhuis wilt bezoeken, kun je mee op excursie. Als je zelf wilt gaan, spring dan in de dichtstbijzijnde taxi, maar vergeet niet dat wijnhuizen populair zijn en bezoeken vaak vooraf moeten worden gereserveerd. Een voorbeeld is Santo Wines, waar je wijnproeven kunt combineren met een diner en een ongeëvenaard uitzicht.

Wijn van Kreta

Op Kreta liggen de wijngaarden hoog, de meeste aan de noordkant van het eiland. Het klimaat is er koeler, en de druiven gedijen er beter. Er zijn tegenwoordig meer dan 30 wijnmakerijen op het eiland, waar druiven worden verbouwd als anoskeli, vilana, dafni, mandilaria, plito en kotsifali.

Als je zin hebt in een uitstapje naar een wijngaard op Kreta, zijn er genoeg mogelijkheden. Op ongeveer 30 minuten rijden van Platanias ligt Manousakis Winery. Vlakbij Heraklion, gemakkelijk te bereiken vanuit Anissaras, ligt Lyrarakis Winery, waar je een heerlijke wandeling tussen de wijnranken kunt maken. Lyrarakis produceert al jaren bekroonde rode en witte wijnen. Diamantakis Winery en Alexakis Wines zijn twee andere bekroonde wijnhuizen op Kreta. 

Je kunt ook kiezen voor een excursie naar een authentiek Kretenzer wijnhuis, waar we anoskeli-wijnen zullen proeven. 

Vin i Grekland

Rode wijn uit Nemea en Náousa

Enkele van de beste rode wijnen van Griekenland komen uit Nemea in de Peloponnesos en Náousa, ongeveer een uur van Thessaloniki. Náousa was de eerste streek in Griekenland die een officiële benaming kreeg. De wijnen van Náousa worden gemaakt van de rode druif xynomavro, en ze worden tot de beste wijnen gerekend. Wijnen die hier geteeld worden hebben een hoge zuurgraad en zijn goed om te rijpen. Het oudste wijnhuis van Nemea, Mitravelas Winery, heeft goud gewonnen voor zijn rode wijn gemaakt van de Agiorgitiko druif in de wedstrijd Decanter Awards 2018. 

Nemea daarentegen is een van de belangrijkste rode wijngebieden van Griekenland. Hier wordt al eeuwenlang wijn verbouwd van de agiorgitiko druif, die geschikt is voor zowel lichtere als zwaardere wijnen. Er zijn ongeveer 40 wijnproducenten in het gebied. De beste wijnen worden verbouwd op grote hoogte, waar lagere temperaturen helpen om goede druiven te produceren. Een bekroond wijnhuis in Nemea is Tselepos, Ktima Driopi. 


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis