Frappé - zoet, medium of geen suiker?
Frappé is het verfrissende antwoord van Griekenland op ijskoffie en iets wat je moet proberen als je in Griekenland bent. Het wordt meestal geserveerd in een groot glas met een rietje - perfect om mee te nemen naar het strand of tijdens een wandeling. Natuurlijk kunt u in elk café of taverna gaan zitten - in Griekenland is een frappé nooit ver weg! De naam frappé zou afkomstig zijn van het Franse "frappé" dat geslagen betekent. Dat frappé, samen met de sterke bakstenen koffie, de nummer één nationale koffie van Griekenland is, is geen understatement, en het heeft zelfs een eigen dag! Als je Nationale Frappé Dag wilt vieren, is 7 oktober de dag.
Wanneer je je frappé bestelt, wordt je gevraagd of je hem glycós (zoet), métrios (medium) of skétos (d.w.z. zonder suiker) wilt, dus afhankelijk van de smaak krijg je hem precies zoals jij hem wilt. Een echte frappé wordt gemaakt van koffiepoeder gemengd met echt koud water en eventueel melk. Om het zo verfrissend ijzig te maken, wordt het geserveerd met ijsblokjes.
Maak je eigen frappé
Probeer thuis je eigen frappé te maken! De beste manier is als je een speciale mixer voor frappé hebt, maar een melkopschuimer werkt ook.
Je hebt nodig
4-6 cl ijskoud water
Een theelepel oploskoffie
Suiker naar smaak
Melk naar smaak
Ga je gang
Meng ijskoud water, poederkoffie en zoveel suiker als je wilt gedurende ongeveer 15 seconden, of tot je een dik en romig schuim hebt. Vul een hoog glas met ijsblokjes en ijskoud water. Als je van melk in je koffie houdt, meng de frappé er dan ook mee. Serveer in een hoog glas met een rietje. Veel plezier!