Artistiek dorp Deia

Plaatsen die een bezoek waard zijn

Mallorca heeft veel mooie uitzichten, gezellige dorpjes en historische plaatsen die we aanraden om toe te voegen aan de checklist tijdens je vakantie. Perfect voor een dagje uit om meer van dit prachtige eiland te ontdekken!

Deia van kunstenaars
Het kleine bergdorpje Deia heeft door de geschiedenis heen veel kunstenaars aangetrokken. Als je de prachtige olijfboomgaarden en het mooie uitzicht ziet, is het gemakkelijk te begrijpen waarom de kunstenaars ervoor kozen om hier te komen. Velen beschouwen de aardekleurige huizen in het kleine stadje als de mooiste van heel Mallorca.

Romantisch Sant Elm
Het is gemakkelijk om verliefd te worden op het kleine dorpje Sant Elm. Hier is er een klein strand, een paar individuele hotels en verschillende goede restaurants. Als je door de smalle hoofdstraat in het dorp loopt, zijn er veel uitkijkposten waar je op een bankje kunt gaan zitten en kunt genieten van het prachtige uitzicht op de zee. Buiten het dorp liggen verschillende eilanden, zoals Isla Dragonera, waar je met de boot naar toe kunt. Restaurant Sa Caracola, aan het einde van de hoofdstraat, heeft een mooi uitzicht en een heerlijke paella met zeevruchten.

Wandeltocht in het oude Alcudia
Het oude Alcudia is omgeven door een stadsmuur uit de 14e eeuw met maar liefst 26 torens en een indrukwekkende hoofdpoort. Het dorp staat bol van de smalle straatjes en gezellige buurten met diverse gezellige restaurantjes en winkeltjes. Een paar keer per week is er een markt met handwerk en lokale lekkernijen. In het oude Alcudia bevindt zich ook het enige bewaarde Romeinse theater van Mallorca.

Capdepera
Hoog in het dorpje Capdepera staat het kasteel, dat door de geschiedenis heen heeft gediend als verdedigingstoren tegen aanvallen vanuit zee. Het is een mooie wandeling door de kronkelende steegjes naar de top en het kasteelterrein in. Vanaf de kasteelkerk heb je een prachtig uitzicht over zowel Capdepera als de omgeving - bij helder weer kun je helemaal tot aan Menorca kijken.

De brouwerij in Selva
Het dorp Selva ligt aan de voet van het machtige Tramuntana-gebergte. Onderweg passeer je weelderige wijngaarden en boerderijen. Op Ctra. Lluc 17 in Selva is de kleine bierbrouwerij Tramuntana en hier proef je het goede bier. Neem contact op met je rondleider als je geïnteresseerd bent in een rondleiding door de brouwerij.

Valdemossa
Valdemossa is een van de meest charmante dorpjes van Mallorca. Hier zijn de straatjes smal en kronkelig en wemelt het van de gezellige cafés en winkeltjes. Bezoek gerust een traditionele bakkerij en proef de lokale specialiteit "coca de patata", een krokant en zoet aardappelbroodje. In Valdemossa is ook een kunstexpositie met schilderijen van Picasso, Miro en Jui Ramis. Bereik het met een huurauto of ga met ons mee op excursie waarbij we een bezoek aan Valdemossa combineren met de stad Palma.

Valdemossa

Idyllische oude Sóller
De Sóller-vallei is beroemd om zijn sinaasappelboomgaarden en het pittoreske oude dorp Sóller. Hier gaat alles in een rustig tempo en het dorp zit vol met smalle steegjes en pleintjes. Er zijn veel kleine cafés waar je kunt gaan zitten en een vers geperst sinaasappelsap kunt drinken. In Sóller staat ook de prachtige neogotische kerk van Sant Bartomeu. Op zaterdag is er een markt in het dorp, wanneer zowel Mallorcanen als toeristen zich hier verzamelen. Je kunt ook van de gelegenheid gebruik maken om een ritje te maken met de prachtige oude tram die tussen Sóller en Puerto de Sóller rijdt.

Binissalem
Als je een echt Mallorcaans dorp wilt ervaren, moet je naar Binissalem gaan. Het leven gaat hier gewoon door en de prachtige oude huizen zorgen voor een bijzondere sfeer. Bijna alle wijn die op Mallorca wordt geproduceerd, komt uit het gebied en is gemaakt van lokale druiven. De rode wijn is gemaakt van de Manto Negro-druif en de witte van Moll, ook wel Prensal Blanc genoemd. In de laatste week van september wordt de druivenoogst van het jaar gevierd tijdens de Fiesta de la Vermada, die jaarlijks grote aantallen bezoekers trekt.

La Granja

Aan de rand van het dorp Esporles, aan de voet van het Tramuntana-gebergte, ligt het oude landhuis van La Granja. Het was een belangrijke plaats in de Romeinse tijd, toen hier een "Alcarria" was, een plaats met een paar huizen die bekend stond om zijn windmolens en uitstekende water. In 1239 werd La Granja aan de cisterciënzer monniken gegeven en sinds 1447 is het een privéwoning. Vlakbij is er een vruchtbare tuin waar je sporen kunt zien van het oude irrigatiesysteem. Je kunt ook de voormalige privé-woningen bezoeken en inzicht krijgen in hoe het leven van de heren van weleer was. Antiek speelgoed, medische instrumenten, een wijnpers en een oliepers zijn enkele van de voorwerpen die je te zien krijgt. Een bezoek aan de angstaanjagende martelkamer is een must: hier vind je een pijnbank, kooien en oude kuisheidsgordels. Tegenwoordig komen bezoekers hier ook om oude ambachtelijke tradities als borduren en spinnen te zien, en om kaas, wijn, worst en vijgencake te proeven. Op woensdag en vrijdag zijn er optredens van muziek en volksdansen. La Granja is open van 10 tot 19 uur. Adres: C/Esporles-Banyalbufar 2 km, Esporles.

Arta
Artá is een klein pittoresk stadje, gelegen in een prachtige vallei aan de voet van een berg in het noordoosten van Mallorca. Op dinsdag is er markt in Artá ​​en de verder rustige straten lopen vol met mensen. De stad koestert haar tradities en staat bekend om haar productie van keramiek en mandenvlechtwerk. Sommigen bezoeken de kerk Transfiguracio del Senyor niet, die al in de 15e eeuw werd gebouwd. Voor veel fietsers is Arta een bekende halte op de route Alcudia-Arta-Betlem-Petra-Alcudia.

Het klooster in Lluc
Het klooster in Lluc is een van de meest geliefde bedevaartsoorden van de Mallorcanen. Het klooster is gesticht in de 13e eeuw, maar het huidige gebouw dateert uit de 17e en 18e eeuw. Het Madonna-beeld "La Moraneta" is een symbool geworden van het Mallorcaanse nationalisme. Het kinderkoor Es Blavets geeft af en toe concerten in de kloosterkerk. In de buurt is een museum dat van maandag tot en met vrijdag en zondag geopend is van 10.00 tot 14.00 uur. Om hier te komen, rijdt je richting Lluc en volgt je de borden richting het klooster.

Arta

Vind jouw reis