X-fit

Begrippen om bewust van te zijn

Ben je ooit naar een crossfit-, bootcamp- of circuittrainingsles gegaan en dacht je dat de instructeur Grieks sprak? We beloven je - ze spreken geen Grieks, maar soms gebruiken ze sportspecifieke termen gewoon voor de lol. Je kunt het altijd ter plekke aan de instructeur vragen als je iets niet begrijpt, maar als je goed voorbereid naar de les wilt komen, hebben we op deze pagina een aantal termen op een rijtje gezet die vaak worden gebruikt in onze X-fit lessen in de hotels.

Crossfit in sporthotel

Waarom is Crossfit (X-fit) zo populair geworden?

CrossFit is een zeer gevarieerde training en richt zich meer op functionele/complexe oefeningen, in plaats van de meer traditionele training waarbij je specifieke spiergroepen apart traint. Dit betekent dat de training gevarieerder en uitdagender is, wat veel mensen interessanter en leuker vinden dan traditionele krachttraining of cardiotraining. Daarnaast is het een zeer veelzijdige vorm van training waarbij je je op veel verschillende gebieden kunt ontwikkelen. Veel mensen houden ook van het verrassingselement in crossfit, vaak weet je niet wat er op wedstrijden zal verschijnen en leer je je lichaam kennen en hoe het reageert op bijvoorbeeld een mix van zwaar tillen, technische vaardigheden en lange cardiosessies. 

CrossFit wordt ook gekenmerkt door een sterk gemeenschapsgevoel. De sessies worden vaak uitgevoerd in groepen en soms zelfs in teams van 2-6 personen en er is een groot gevoel van steun en kameraadschap tussen de deelnemers. Dit betekent dat velen het als een motiverende en positieve sfeer ervaren om in te trainen.

Sporthotel met crossfit

Veelgebruikte elementen in X-fit sessies

 

 • EMOM: "Every Minute On the Minute" - Een arrangement waarbij je gedurende één minuut een bepaalde oefening of een aantal oefeningen uitvoert en de rest van de minuut rust. Hoe sneller je je oefeningen/herhalingen van de oefening uitvoert, hoe meer rust je krijgt voordat de volgende minuut begint.
   
 • WOD: "Workout of the Day" - De workout van vandaag
   
 • AMRAP - As Many Rounds (or Reps) As Possible: Een aanpak waarbij je probeert zoveel mogelijk rondes of herhalingen van een bepaalde oefening of oefeningen te doen in een bepaalde tijd.
   
 • Metcon - Metabolic Conditioning: Een sessie of deel van een sessie dat zich richt op training met een hoge intensiteit om de metabolische capaciteit te verhogen en de conditie te verbeteren.
   
 • Vaardigheidswerk: Een deel van een sessie dat zich richt op een bepaalde oefening of vaardigheid, vaak gymnastiek of complexere oefeningen.

 

Crossfit tijdens vakantie

Soms hebben oefeningen lange namen, in dat geval gebruiken we afkortingen.

 

 • BB: Barbell of dumbbell

 • DB: Dumbell 

 • BBJ: Burpee box jump

 • BOB: Burpee over box

 • OH: over head

 • SL: Single leg

Groeplessen tijdens sportvakantie

Andere begrippen die nuttig kunnen zijn om te weten

 • RX: De standaardversie van de workout, die wordt aanbevolen als je genoeg ervaring en vaardigheden hebt. Er zijn een aantal vooraf bepaalde gewichten voor mannen en vrouwen die bijvoorbeeld in wedstrijden worden gebruikt.
 • Scaling: De oefeningen of gewichten in de workout aanpassen aan je eigen niveau en vaardigheden.
 • Cardio piece: Een sessie die gericht is op conditie.
 • WU: Warming-up


Apollo Sports - sporthotels voor iedereen

Lees hier verder voor een overzicht van al onze sporthotels.

Apollo Sports – Sport- en trainingshotels

Apollo heeft een toonaangevend aanbod van sportvakanties en sporthotels met alles wat je nodig hebt voor een actieve vakantie.

Alle sport- en trainingshotels bekijken

Sportreizen met Apollo Sports

Wij hebben het grootste aanbod sportreizen en trainingskampen van Nederland, geschikt voor iedereen: van doorsneejoggers tot topsporters.

Alle sportreizen bekijken

Trainingskalender

Onze trainingsweken zijn geschikt als je je wilt richten op je favoriete activiteit of sport, om je techniek te verfijnen en om samen met anderen te trainen.

Alle sporthotels bekijken

Vind jouw reis