Kille ramlar av SUP-bräda

Informatie voor minderjarige reizigers - jonger dan 18 jaar

Reist je minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) naar het buitenland zonder ouder/verzorger of andere volwassene?

Dan moet je kind kunnen aantonen dat hij of zij toestemming heeft van de ouder(s) met gezag. Het formulier is niet verplicht, maar bevat alle informatie die nodig is voor een snelle grenscontrole.

Met het formulier "Toestemming om met een minderjarige naar het buitenland te reizen" kun je de toestemming bewijzen. Een minderjarige die alleen reist zonder begeleider hoeft geen begeleider in te vullen. Je mag dat vakje op het formulier doorstrepen.

Vul de verklaring van de minderjarige in en voeg kopieën van de legitimatie en handtekeningen van de ouders of voogden toe - en brengen deze mee naar de check-in! Maak meerdere kopieën om aan elke luchthavencontrole en hotel te kunnen geven. 

De Engelse versie van dit formulier kun je vinden op Government.nl. Uiteraard is het Engelse formulier eenvoudiger te begrijpen voor grensmedewerkers in het buitenland.

Is het je niet duidelijk of je toestemming nodig hebt? Lees dan meer over de meest voorkomende situaties op de websites van de Rijksoverheid en kinderontvoering.org. 


Heb je nog vragen of verdere uitleg nodig? Bel dan het Centrum Internationale Kinderontvoering op 088-8009000 voor advies op maat. Het Centrum IKO is ook bereikbaar via [email protected]


Let op! Sommige landen staan geen hotelaccommodatie toe als je jonger bent dan 21; elk land heeft specifieke regels, bijvoorbeeld: op Malta moet minstens één van de reizigers ten minste 18 jaar oud zijn; en in Spanje is voor elke reiziger onder de 18 een ouderlijk certificaat nodig -  minderjarigen hebben dit op de plaats van bestemming nodig.

 

Controleer altijd het beleid van het land en de specifieke hotelregels voordat je een reis boekt!