kroatië-druiven

Op culinaire reis door Kroatië

Kroatië is een fantastisch land als het om eten en wijn gaat. Ga met ons mee op een culinaire reis door Kroatië, die begint op de groentemarkt in Split en eindigt met een goddelijke octopusstoofpot in Makarska.

Een smaakvol begin van onze reis door Kroatië

Glimmende perziken, zoete druiven, verse noten en vers geplukte vijgen die lijken te smelten in je mond. Onze culinaire reis door Kroatië begint op de groente- en fruitmarkt buiten de stadsmuren van Split, tussen tantes en ooms van het platteland die hierheen komen om vers geoogst fruit en groenten, olijfolie, kaas en af en toe een fles rakija te verkopen – de lokale brandewijn die, bij het proeven, wat aan de sterke kant blijkt te zijn.

Nadat je een tijdje over de markt hebt geslenterd, krijg je zin in koffie. De havenpromenade van Split, beter bekend als Riva, is de beste plek voor een cafeïneboost. Dit is de plek waar de inwoners van Split naartoe gaan om te zien en gezien te worden. De cafés en ijssalons liggen dicht bij elkaar en we gaan bij de eerste zitten, bestellen een "velika kava sa mlijekom" – een grote koffie met melk – en blijven er een hele tijd zitten, uitkijkend over de zee van mensen.

Perziken

Van Hvar naar Makarska

De volgende ochtend nemen we de catamaran naar Hvar, een boottocht van een uur over kristalhelder water door de Kroatische archipel en de met pijnbomen bedekte eilandjes. De belangrijkste culinaire specialiteit van Hvar is de visstoofpot gregada – een klassiek boerengerecht dat al eeuwenlang op het eiland wordt geserveerd. Het is een betaalbaar gerecht dat bij bijna alle eetgelegenheden op het eiland op het menu staat. De recepten variëren, maar de basis is altijd de vangst van de dag, bereid met aardappelen, zwarte peper, selderij en ui. Verstopt in een steegje achter de kerk vinden we de traditionele taverna Luviji. Omdat er maar een paar gerechten zijn om uit te kiezen, maken we van de gelegenheid gebruik om eerst de visstoofpot te proberen, vergezeld van een glas lokale wijn. Een ware smaaksensatie!

Als het om wijnen gaat, moeten we niet vergeten dat Kroatië een fantastisch wijnland is. We eindigen onze kleine culinaire reis in Makarska, bij de wijnbar Grabovac, op het hoofdplein van Makarska. Hier kun je alles leren over Kroatische wijnen. Als tussendoortje worden een pittige salami, ingelegde groenten, schapenkaas en luchtgedroogde ham; prst, geserveerd. Nadat we in de wijnbar onze trek hebben gestild, gaan we verder naar Kalalarga, de voetgangersstraat die door de oude stad slingert, en naar Konoba Stari Grad, het beste restaurant van de stad met een goddelijke octopusstoofpot op het menu. Eind goed, al goed.

Makarska

Lees meer over eten en drinken in Kroatië


Enkele van onze populaire hotels in het prachtige Kroatië


Tips & Inspiratie

Bekijk al onze reistips voor Kroatië, zoek en boek een reis naar Kroatië of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Split

Alle reistips voor Kroatië

Wil je weten welke stad het beste bij je past, waar de mooiste stranden zijn of misschien wil je tips voor restaurants en excursies? Hier hebben we onze beste reistips voor je reis naar Kroatië verzameld!

Bekijk alle reistips voor Kroatië


Kroatië

Kroatië

  • Een natuur zo perfect als een ansichtkaart en kristalhelder water

  • Prachtige Makarska Rivièra met veel gezellige resorts

  • Spannende excursiebestemmingen

Bekijk alle reizen naar Kroatië


Kinderen in het zwembad

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor jouw volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief