Kroatië
Bekijk alle landen
Eten & drinken in Kroatië
Doe boodschappen op de markt en drink een kopje koffie in Split, proef wijn in Makarska en visstoofpot op Hvar, of geniet gewoon van een lekker drankje bij het zwembad – Kroatië bruist van de culinaire sensaties. Hier hebben we enkele van de beste Kroatië-tips verzameld voor diegenen die geïnteresseerd zijn in culinaire ervaringen.
Crni rižot
Bestel je een crni rižot, dan geniet je van een bijzondere eetervaring. De risotto wordt gemaakt van een octopus die in het Middellandse Zeegebied bekend staat als sepia. De inkt van de inktvis kleurt de rijst zwart en geeft het gerecht zijn karakteristieke smaak. Het romige zwarte rijstgerecht is elegant gegarneerd met geraspte Parmezaanse kaas.
Groenten en fruit op de markt
Glanzende perziken, verse vijgen, zoete druiven en verse noten. Op de groente- en fruitmarkt van Split vind je alles voor een dagje strand. Inwoners van het platteland komen hier elke dag om hun vers geoogste groenten en fruit te verkopen. Tip: Koop zeker verse vijgen als ze in het seizoen zijn. Beter dan snoep!
Koffiepauze in Split
De havenboulevard van Split, ook wel bekend als Riva, is de beste plek als je zin hebt in een kopje koffie of wilt afkoelen met een koud drankje. De cafés en bars staan vol met mensen, en zowel de inwoners van Split als toeristen komen hier om de drukte te aanschouwen.

Vers gevangen op Hvar
Ben je op Hvar, dan moet je zeker de grootste specialiteit van het eiland proberen: Gregada, een visstoofpot die al eeuwenlang wordt geserveerd. Het gerecht is in bijna alle restaurants op het eiland te vinden, maar de recepten zijn wisselend. De basis is echter altijd de visvangst van de dag. Deze wordt gekookt met aardappelen, zwarte peper, selderij en ui. Gregada is eenvoudig, smakelijk en laag geprijsd. Goed om te weten is dat het bijna 40 minuten duurt om het gerecht te bereiden, dus kom niet met teveel trek naar het restaurant.
Uiteraard vind je in Kroatië ook andere heerlijke visgerechten op het menu, met vers gevangen vis en lokaal geteelde groenten.
Traditioneel Peka
Peka is een traditioneel Dalmatisch gerecht waarmee eindeloos gevarieerd kan worden. Meestal bestaat het gerecht uit vlees en groenten die urenlang in een pot op gloeiende kolen worden gegaard. Door de lange kooktijd wordt het vlees heerlijk mals. Houd er wel rekening mee dat je het gerecht vaak vooraf moet bestellen.

Wijnproeven in Makarska
Kroatië is een onderschat wijnland. Leer meer over Kroatische wijnen bij wijnbar Grabovac, gelegen op het centrale plein van Makarska, de belangrijkste stad aan de Makarska Rivièra. Ook worden hier lokale kazen en charcuterie geserveerd. Als je trek hebt gekregen, ga dan verder naar Kalalarga, de voetgangersstraat die door de oude stad slingert en waar je diverse leuke restaurants vindt.

Vind en boek jouw reis naar Kroatië
Populaire bestemmingen - Kroatië

Makarska Rivièra
Kroatië
- Apollo is de grootste aanbieder aan de Rivièra met veel ervaring
- Het is minder dan drie uur vliegen om er te komen
Lees meer

Split en Podstrana
Kroatië
- Pittoreske binnenstad en haven
- Stadsleven met goed winkelaanbod
Lees meer
Tips & Inspiratie
Bekijk al onze reistips voor Kroatië, zoek en boek een reis naar Kroatië of abonneer je op onze nieuwsbrief.