Zo blijf je fit tijdens jouw vakantie

Switch up - en ontspan. In het Griekse havenplaatsje Sivota is een trainingsreis niet alleen goed voor het lichaam. In dit verleidelijke landschap van lange kustlijnen en authentieke bergdorpjes is het net zo makkelijk om rust te vinden. 

- "Wij geloven heilig in de combinatie van training, ontspanning, lekker eten en een gezellige omgeving op vakantie," aldus Daniel Giray, sportmanager bij Apollo.

Actief en fit blijven op vakantie is de afgelopen jaren een vast onderdeel geworden van het vakantiemenu. Of je nu een gemiddelde sporter bent of een topatleet, een fitnessreis is een slimme manier om in vorm te blijven terwijl je geniet en ontspant in een nieuwe vakantieomgeving.  

13 jaar geleden lanceerde de Scandinavische touroperator Apollo zijn innovatieve trainingsconcept Playitas Resort; speciale sporthotels in Zuid-Europa met de beste mogelijkheden en moderne machines voor iedereen die terug wil komen van vakantie met evenveel nieuwe spieren en kracht als nieuw opgeladen zonne-energie. In 2013 werd Apollo ook de officiële leverancier van trainingskampen voor het top- en talentenprogramma van het Zweeds Olympisch Comité (SOC) en de Zweedse Olympische ploeg en hotels werden het Zweeds Olympisch Kamp.

Sivota Retreat-powered by Playitas

Het instinct won

Apollo Sports Director Daniel Giray legt uit waar de trainingsvakanties vandaan komen: 

- "In 2009 hebben we een hotel aan zee op Fuerteventura omgetoverd tot een plek in de zon waar mensen naartoe konden om te trainen met professionele instructeurs. Het plan was om binnen vijf jaar 20.000 gasten per jaar te bereiken. Na slechts drie jaar hadden we al 60.000 gasten per jaar. Het succes was een feit en we moesten groeien met meer faciliteiten," zegt Daniel Giray. 

Vandaag de dag heeft Apollo zes volledig geconceptualiseerde hotels onder het merk Powered by Playitas met actieve sporters en elite gasten. Tegenwoordig hebben de deskundige instructeurs in de hotels gezelschap gekregen van een hele microwereld aan infrastructuur op maat voor sport en training. 

- Het idee is dat gasten op elk moment van het jaar moeten kunnen genieten van een breed scala aan sport- en trainingsactiviteiten, in groepsverband of individueel, als topsporter of amateur. We werken ook samen met veel sportprofielen, zoals Therese Johaug. Zij organiseert een groepsreis waarbij de marathon centraal staat en in 2023 een triatlon," zegt Daniel Giray en vervolgt:  

- De combinatie van training, ontspanning, lekker eten en een gezellige omgeving is gewoon ons ding. We bieden trainingsprogramma's onder leiding van een instructeur met dagelijks 10-15 verschillende lessen om uit te kiezen, van ochtendyoga tot fietsen, crossfit en zwemmen. Onze gasten willen gewoon een actievere vakantie en niet alleen maar zonnebaden en zwemmen, maar de comfortabele levensstijl in het buitenland kunnen combineren met sport en beweging. Velen trainen thuis en willen dat natuurlijk op vakantie voortzetten in faciliteiten van hoge kwaliteit met apparatuur die ze herkennen.

Sivota Retreat-powered by Playitas

Sporthotel met magisch uitzicht

Een van de nieuwste hotelaanwinsten is Sivota Retreat - powered by Playitas in de kleinschalige Griekse kust- en bergregio Epirus. Het hotel opende in mei 2021 na een complete renovatie. Kenmerken zijn onder andere een nieuw gebouwde outdoor gym voor crossfit training met uitzicht op het uitnodigende klassieke culturele landschap. En zoals bij alle Powered by Playitas hotels worden gasten begroet door professionele instructeurs.  

Al in de eerste maand werd er een Olympisch kamp voor de Olympische Spelen in Beijing gehouden en komend najaar zal de hele beoogde ploeg van ongeveer 250 mensen hun conditie aanscherpen voor de Olympische Spelen van 2024.

Het trainingsprofiel maakt ook het niveau van eten en drinken bijzonder belangrijk. In het Sivota Retreat worden de menu's ontworpen door de Griekse chef-kok en culinair adviseur Mirsini Lambraki.  

- Natuurlijk moet er goed en gezond eten worden geserveerd en het is belangrijk dat het lokaal is geproduceerd en gemaakt van de beste ingrediënten.

"Ik kan nooit tevreden zijn"  

"Ik kan nooit tevreden zijn" 
Het sporthotel in Sivota werd gespot door Nina Hornewall, commercieel directeur bij Apollo.  

- Sivota Retreat is een uniek hotel met een prachtig uitzicht waar je nooit genoeg van kunt krijgen. Hoog boven het strand en de zee ligt Bella Vraka, het onbewoonde eiland dat al tientallen jaren een bestemming op zich is voor zwemmende Grieken - te bereiken door van het vasteland naar het eiland te waden. "Naast alle gebruikelijke sportactiviteiten in Playitas is het huren van een kajak of SUP board erg populair," zegt Nina Hornewall. 

Nina Hornewall is half Griekse en heeft veel gereisd in de regio. Nina kan niet genoeg lof spreken over de locatie van het hotel, die midden in de natuur ligt in dit pittoreske, ietwat onbeschreven gebied dat Epirus heet.  

- Het is heel gemakkelijk om de authenticiteit van het hele landschap te vinden en te ervaren - en je echt in Griekenland te wanen.

Prachtige uitzichten in Sivota

Bezienswaardigheden in Epirus

Veel reizigers van Apollo kiezen ervoor om hun sportieve vakantie te combineren of uit te breiden met nieuwsgierige bezoeken aan de regio, die rijk is aan zowel culturele geschiedenis als spectaculaire ervaringen. Slechts een paar kilometer van Sivota, bijvoorbeeld, zijn er oude dorpen gesticht tijdens het Ottomaanse Rijk die hun minaretten behouden in het centrum van de huidige nederzettingen. 

- Een van de redenen waarom we ervoor kozen om Sivota Retreat te ontwikkelen is de natuur eromheen, die als één grote Playitas is. In mijn dorp, een paar kilometer verderop, zie ik plotseling Scandinavische fietsers voor mijn balkon staan. Ik weet dat ze uit ons hotel in Sivota komen. Epirus is als een grote speeltuin voor sportliefhebbers - kronkelige wegen geweldig om te fietsen, bergen om te wandelen, rivieren om te raften.  

De mythologische stad 

Maar hoe sportief je ook bent, soms wordt je lichaam moe en heeft het rust nodig. Dan lonkt een reeks naburige steden, van het levendige provinciestadje Ionnanina tot het bergstadje Paramythia. Het dichtst bij Sivota ligt Igoumenitsa, vanwaar je de veerboot kunt nemen naar Corfu en de Paxos Eilanden, tenzij je kiest voor de excursies van Apollo vanuit Sivota of Parga.  

- Igoumenitsa is een typisch kustplaatsje met winkels, cafés en restaurants. Dertig kilometer landinwaarts is het de moeite waard om naar Paramythia te gaan, of 'de stad voorbij de mythe' zoals de naam al doet vermoeden. "Eenvoudig, gezellig en echt, ver van de gebaande paden," zegt Nina Hornewall nadrukkelijk: 

- Niet ver van Paramythia stroomt de rivier de Acheron. Ga naar het dorp Gliki en waad de rivier op naar de bron. Een adembenemende natuurervaring die volledig kan worden aangepast aan je wensen, tijd en mogelijkheden.

HIER VIND JE APOLLO'S SPORTHOTEL POWERED BY PLAYITAS

Sivota Retreat – powered by Playitas, Sivota, Griekenland 

Porto Myrina – powered by Playitas, Limnos, Griekenland 

Levante – powered by Playitas, Rhodos, Griekenland 

Playitas Resort, Fuerteventura, Canarische Eilanden

La Pared – powered by Playitas, Fuerteventura, Canarische Eilanden

Aqua Vista – powered by Playitas, Hurghada, Egypte

Papigo Towers, Epirus

Twee geweldige excursies:

  • De Zagori dorpen. 36 schilderachtige bergdorpjes, waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst staan, met een ongeëvenaard landschap. Hoge bergtoppen ontmoeten de diepste kloof van Europa. Hier kun je raften, kajakken of paardrijden in de vrije natuur. 
  • Ioannina: De grootste stad van Epirus is een dagtocht met een huurauto of een verblijf in één van de binnenkort te openen Apollo hotels. Rijd naar de hoogten en kijk neer op de stad, de bergen aan de andere kant en het meer van Ioannina. Dineer vervolgens in de middeleeuwse setting van taverne Frontzou. Geniet van het uitzicht en de heerlijke gerechten.

Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Sivota, vind je favoriete plek op Sivota of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Sivota

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Sivota bekijken

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis