Grekiska oliver

De trots van de Grieken - de Griekse olijf

Als je van olijven houdt, zal een vakantie in Griekenland de hemel zijn. Bijna overal waar je kijkt zie je de enorme olijfbomen en olijfgaarden. Ze zijn niet alleen mooi, olijven zijn het nationale product van het land. Kalamata en Halkidiki olijven zijn het grootst. Maak van de gelegenheid gebruik om ter plekke van de olijven te genieten, giet wat meer olijfolie op je bord en koop traktaties voor thuis om van te genieten als het dagelijks leven je inhaalt.

Olijfolie uit Griekenland

Het stromende goud - Griekse olijfolie!

In Griekenland worden de meeste olijven gebruikt voor de productie van olijfolie. Goed als snoep, zacht als fluweel en bijna overal verkrijgbaar, is Griekse olijfolie een hoofdbestanddeel van Griekse restaurants en gerechten. Je krijgt meestal een bord brood voordat je maaltijd komt, dat je helemaal kunt wijden aan het bedruipen met heerlijke olijfolie. De salades, gevuld met smaakvolle, lokaal geproduceerde groenten, worden extra lekker met een royale besprenkeling met olijfolie. De toepassingen zijn talrijk, maar het is in zijn pure vorm dat we absoluut van Griekse olijfolie houden. Op de Peloponnesos, Kreta en Lesbos is de olijfolieproductie het hoogst. De meeste olijfolie die in Griekenland wordt geproduceerd is afkomstig van de Koronaiki-olijven uit de Peloponnesos.

Wist je dat Griekenland het land is dat de meeste olijfolie consumeert? Elk jaar verbruiken zijn inwoners ongeveer 25 liter. Griekenland is ook een van 's werelds grootste producenten van extra olijfolie van de eerste persing. De Grieken kennen gewoon hun olie, en ze zijn er dol op!

Griekse olijven

De beste olijven in Griekenland

Dat zoiets kleins zo heerlijk kan zijn. Zuur, zoet, fruitig of hartig - Griekse olijven zijn er in de meeste vormen. Leer de populairste olijven kennen!

Kalamata-olijven en Kalamono-olijven

Kalamono olijven worden vaak verward met Kalamata olijven. Ze lijken op elkaar, maar wil een olijfsoort Kalamata-olijven heten, dan moeten ze uit het district Kalamata komen. Kalamono en Kalamata olijven zijn meestal donkerpaars, bijna zwart, en hebben de vorm van amandelen. Samen vormen ze de beroemdste olijfsoort van Griekenland.

Hoe zit het met de smaak? Je kunt een Kalamono of Kalamata herkennen aan de fruitige en zoute smaak. De olijven worden voorzichtig behandeld als ze geoogst worden. Om de bomen niet te beschadigen worden ze vaak met de hand geoogst, wat tijd kost. De delicate verzorging van de olijven is voelbaar in elke hap. 

De groene Halkidiki olijf

Als je in Griekenland een bord grote groene olijven krijgt, zijn het waarschijnlijk de Halkidiki olijven. De Halkidiki olijf, met zijn mollige vruchtvlees, is een pittige en knapperige olijf, maar met een zoete smaak. De olijf komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio Halkidiki. De olijven worden geoogst van september tot oktober.

Tapenade in Griekse stijl

Recept voor Griekse olijventapenade

Een zoete lekkernij in Griekenland is de olijventapenade, vaak geserveerd met brood. Wil je proberen thuis een Griekse olijventapenade te maken? Hier is een klassiek recept!

Ingrediënten voor een Griekse tapenade:

  • Olijfolie
  • Olijven 
  • Knoflook
  • Ansjovis

Dit is wat je doet:

Pureer de ansjovis met een vork, tot ze gemakkelijk te scheiden zijn. Doe hetzelfde met de olijven, die van dezelfde soort kunnen zijn of een mengsel van verschillende. Proef gaandeweg en voeg meer ansjovis of olijven toe. Pers een teentje knoflook uit en meng er de olijfolie door. Serveer de olijventapenade met knapperig brood!


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis