De beste olijven in Griekenland
Dat zoiets kleins zo heerlijk kan zijn. Zuur, zoet, fruitig of hartig - Griekse olijven zijn er in de meeste vormen. Leer de populairste olijven kennen!
Kalamata-olijven en Kalamono-olijven
Kalamono olijven worden vaak verward met Kalamata olijven. Ze lijken op elkaar, maar wil een olijfsoort Kalamata-olijven heten, dan moeten ze uit het district Kalamata komen. Kalamono en Kalamata olijven zijn meestal donkerpaars, bijna zwart, en hebben de vorm van amandelen. Samen vormen ze de beroemdste olijfsoort van Griekenland.
Hoe zit het met de smaak? Je kunt een Kalamono of Kalamata herkennen aan de fruitige en zoute smaak. De olijven worden voorzichtig behandeld als ze geoogst worden. Om de bomen niet te beschadigen worden ze vaak met de hand geoogst, wat tijd kost. De delicate verzorging van de olijven is voelbaar in elke hap.
De groene Halkidiki olijf
Als je in Griekenland een bord grote groene olijven krijgt, zijn het waarschijnlijk de Halkidiki olijven. De Halkidiki olijf, met zijn mollige vruchtvlees, is een pittige en knapperige olijf, maar met een zoete smaak. De olijf komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de regio Halkidiki. De olijven worden geoogst van september tot oktober.