Wat is het geheim van gezond eten op Kreta?

De bevolking van het Griekse eiland Kreta zou tot de gezondste ter wereld behoren. Ze worden oud. Ze blijven fit en ze eten en drinken allebei goed. Wat is het geheim van een lang en gezond leven? We nodigden foodschrijver Helle Øder Valebrokk, bekend van de Noorse show Helles Kitchen, uit op Kreta om het antwoord te vinden! Dit is wat ze bedacht!

Eten, drinken & bewegen

Na met mensen over het hele eiland te hebben gesproken, is het duidelijk dat ze het allemaal eens zijn over wat het geheim is: het bestaat uit verschillende elementen, maar de belangrijkste zijn eten, drinken en bewegen.

Ze noemen het het Kretenzer Dieet. Voor ons toeristen kan het verkeerd worden geïnterpreteerd als te veel gefrituurd eten, bier en zoete dranken - het klassieke vakantievoedsel. Maar als je kijkt naar wat de Grieken op dit eiland eten, dan krijg je een heel ander beeld van Grieks eten en gezondheid. Grieken eten eigenlijk drie keer zoveel gat als de gemiddelde Amerikaan. Maar wat voor soort vet wordt er gegeten? Daarin ligt een groot deel van het antwoord.

Introductie van de heerlijkste Griekse gerechten.

Olie, olie, olie!

Gemiddeld verbruikt een Griek die op Kreta woont maar liefst 31 liter olijfolie per jaar. Er wordt gezegd dat extra vierge olijfolie helpt tegen ontstekingen, hart- en vaatziekten, overgewicht, kanker en andere ziekten. Daarnaast eten Grieken verse, zongerijpte groenten van het seizoen en wordt biologische productie steeds belangrijker.

Als je een Griek naar het recept van een gerecht vraagt, zal hij/zij zeggen: "hier op Kreta volgen we geen recepten. We volgen de seizoenen".

We mogen niet denken dat een tomaat aan het begin van het seizoen in de vroege zomer anders smaakt dan aan het einde van het seizoen in september. Dit komt doordat de tomaat hier vroeg in het seizoen meer zuur heeft en beter geschikt is om in een gekookt gerecht te verwerken dan de rijpe tomaten die je in de zomer plukt. Als je zulke argumenten hoort, is dat redelijk. Voor degenen onder ons die het hele jaar door tomaten en ananas in de winkel kunnen kopen, denken we niet zo na over wanneer de groenten en fruit op hun best zijn. Maar dit is waar ze op Kreta in geïnteresseerd zijn.

«Het betere leven»

Bij Dounia's Traditional Cretan Food hebben ze ervoor gekozen om terug te keren naar hoe Kreta was in de tijd van hun grootmoeder. De weinigen die hier werken gebruiken alleen biologisch geteelde groenten (zoals vroeger), vlees van dieren die grazen in de bergen rondom het dorp en honing uit eigen bijenkorven. Ze gebruiken geen elektriciteit, maar alleen houtkachels en zeggen zelf dat dit een soort protest en tegencampagne is tegen het hectische en stressvolle leven in de grote steden. Dit is "The better life", zeggen ze.

Veel van de gerechten op Kreta bevatten veel groenten en geitenkaas. Ze worden vaak gedrenkt in veel olijfolie, waarvan we nu hebben geleerd dat het gezond is. Ze eten ook gevarieerd: vis, wat vlees, fruit, peulvruchten, groenten, wilde planten, kruiden (tijm, oregano en basilicum) en zelfgebakken brood. En dan drinken ze wijn. Elke dag. Maar in tegenstelling tot de gemiddelde Zweed houdt de Griek het bij één glas. Ze denken dat wijn gezond is, maar dit is allemaal een kwestie van matiging. Missen we daar iets?

Gezondheidsreis?

Tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat het op Kreta een heuvelachtig landschap is en dat dagelijkse beweging in de vorm van buiten werken en wandelen haar steentje bijdraagt ​​om de bevolking van Kreta in vorm te houden. Het is dus misschien niet zo moeilijk om de Kretenzers te geloven, wanneer ze beweren dat Sitia het gebied van Kreta is waar de lokale bevolking het gezondst is. Niet alleen wordt hier sinds het begin der tijden kwaliteitsolie en -wijn geproduceerd, ook worden er veel wilde planten, zeewieren en kruiden in gerechten gebruikt en is het gebruik van rood vlees minimaal.

Dus de volgende keer dat u naar Kreta reist, kunt u misschien deelnemen aan het dieet van de lokale bevolking en gezonder en frisser thuiskomen. Een echte gezondheidsreis!


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Kreta, vind je favoriete plek op Kreta of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Kreta

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Kreta bekijken

Kreta

  • Het grootste van de Griekse eilanden
  • Natuurbelevenissen en fantastische stranden
  • Veel resorts met een ander karakter
Bekijk alle reizen naar Kreta

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis