«Het betere leven»
Bij Dounia's Traditional Cretan Food hebben ze ervoor gekozen om terug te keren naar hoe Kreta was in de tijd van hun grootmoeder. De weinigen die hier werken gebruiken alleen biologisch geteelde groenten (zoals vroeger), vlees van dieren die grazen in de bergen rondom het dorp en honing uit eigen bijenkorven. Ze gebruiken geen elektriciteit, maar alleen houtkachels en zeggen zelf dat dit een soort protest en tegencampagne is tegen het hectische en stressvolle leven in de grote steden. Dit is "The better life", zeggen ze.
Veel van de gerechten op Kreta bevatten veel groenten en geitenkaas. Ze worden vaak gedrenkt in veel olijfolie, waarvan we nu hebben geleerd dat het gezond is. Ze eten ook gevarieerd: vis, wat vlees, fruit, peulvruchten, groenten, wilde planten, kruiden (tijm, oregano en basilicum) en zelfgebakken brood. En dan drinken ze wijn. Elke dag. Maar in tegenstelling tot de gemiddelde Zweed houdt de Griek het bij één glas. Ze denken dat wijn gezond is, maar dit is allemaal een kwestie van matiging. Missen we daar iets?