Spaanse culinaire specialiteiten

Spaanse specialiteiten

Op Mallorca zijn er heel veel heerlijk eten en opwindende lekkernijen om te proberen. Voor de best mogelijke smaakbeleving staat hier centraal welke grondstoffen worden gebruikt en veel van de ingrediënten komen uit grote delen van het Middellandse Zeegebied.

Voorafje

In veel restaurants rond Mallorca krijg je voor de maaltijd een klein aperitief geserveerd. Het bestaat meestal uit groene olijven, aioli en brood. De olijven zijn vaak "aceitunas aliñadas", dat wil zeggen gepekeld en gemarineerd, vaak in een ansjovismarinade. Aioli is een heerlijke knoflookmayonaise die heerlijk is om brood in te dippen.

Tapas – een Spaanse klassieker

Enkele van onze favorieten zijn:
Gambas al ajillo – knoflookgarnalen
Alcachofas aliñadas – gemarineerde artisjokken
Tortilla de patatas – Spaanse aardappelomelet
Croquetas – ham-, vis-, groente- of kipkroketten
Chipirones - kleine gefrituurde inktvis
Pimientos de padrón – kleine groene pepers gebakken in olijfolie
Patatas bravas - gebakken aardappelen met chili- en knoflooksaus
Dátiles con bacon - gebakken dadels omwikkeld met spek
Pescaditos - kleine gebakken vis

Heerlijke tapas

Jamón ibérico - aan de lucht gedroogde ham

Jamón ibérico wordt beschouwd als een echte delicatesse. Het komt van wilde zwijnen en is daardoor relatief duur. De ham wordt maximaal twee jaar aan de lucht gedroogd om zijn goede smaak te krijgen. Jamón Serrano is bergham die in dunne plakjes wordt geserveerd. De verse ham wordt gedurende twee weken met zout bedekt om het vocht eruit te halen. Vervolgens wordt de ham zes tot achttien maanden te drogen gehangen. De cortador wordt degene genoemd die de ham snijdt: het wordt als een kunst beschouwd om het correct te doen en er zijn zelfs jaarlijkse wedstrijden in de kunst.

Boqueronen
De kleine ingelegde, gemarineerde ansjovis, boquerones, staan ​​op bijna elk tapasmenu op de Balearen. Ze worden gemarineerd in azijn, maar sommige recepten gebruiken citroen. De vis wordt ook gebakken geserveerd en wordt dan boquerones fritos genoemd. Beide gerechten worden gegeten als tapa of voorgerecht. Een glaasje koude witte wijn of een caña, bier van de tap, smaakt lekker bij de zoute visjes.

Pan met tomaat
Eet ontbijt als een echte "Mallorquín"! Bestel een café con leche en pan con tomate. Geroosterd plattelandsbrood met olijfolie en geraspte tomaat is een typisch ontbijt op de Balearen. Als je geen koffie drinkt, vervang die dan door een zumo de naranja, een vitaminekick in de vorm van vers geperst sap van zongerijpte sinaasappels.

Paella

Paella

Het Spaanse nationale gerecht paella is een smaakbeleving die je niet mag missen! Het gerecht dankt zijn naam aan de grote koekenpan waarin het wordt gekookt. Het bestaat uit rijst op smaak gebracht met saffraan, erwten, paprika en kruiden. Er zijn verschillende soorten paella, maar de klassieker bevat konijn, varkensvlees, worst, vis en schaaldieren. Een echte paella heeft ongeveer 20 minuten nodig om te koken en er is veel liefde en goede en verse ingrediënten voor nodig om het beste resultaat te bereiken. Als de paella geserveerd wordt, is het een lust voor het oog.

Sobreasada
De rookworst sobrasada wordt gemaakt met vlees van "porc negre", zwart varken. De worst is op smaak gebracht met sterke rode paprika. Het wordt één tot acht maanden te drogen gehangen. Hoewel het aan de buitenkant lijkt op een gewone worst, is de binnenkant meer een paté. In plaats van plakjes te snijden, wordt het vaak op een boterham gesmeerd.

 

Ensaimada's

De grote trots van het eiland zijn de pluizige schelpvormige gebakjes ensaimadas. De gebakjes zijn bestrooid met poedersuiker of gevuld met gekonfijt fruit, room, chocolade of jam. Ze zijn bij bijna alle supermarkten te koop en zijn een geliefd cadeau om mee naar huis te nemen.


Vind jouw reis