Jamón ibérico - aan de lucht gedroogde ham
Jamón ibérico wordt beschouwd als een echte delicatesse. Het komt van wilde zwijnen en is daardoor relatief duur. De ham wordt maximaal twee jaar aan de lucht gedroogd om zijn goede smaak te krijgen. Jamón Serrano is bergham die in dunne plakjes wordt geserveerd. De verse ham wordt gedurende twee weken met zout bedekt om het vocht eruit te halen. Vervolgens wordt de ham zes tot achttien maanden te drogen gehangen. De cortador wordt degene genoemd die de ham snijdt: het wordt als een kunst beschouwd om het correct te doen en er zijn zelfs jaarlijkse wedstrijden in de kunst.
Boqueronen
De kleine ingelegde, gemarineerde ansjovis, boquerones, staan op bijna elk tapasmenu op de Balearen. Ze worden gemarineerd in azijn, maar sommige recepten gebruiken citroen. De vis wordt ook gebakken geserveerd en wordt dan boquerones fritos genoemd. Beide gerechten worden gegeten als tapa of voorgerecht. Een glaasje koude witte wijn of een caña, bier van de tap, smaakt lekker bij de zoute visjes.
Pan met tomaat
Eet ontbijt als een echte "Mallorquín"! Bestel een café con leche en pan con tomate. Geroosterd plattelandsbrood met olijfolie en geraspte tomaat is een typisch ontbijt op de Balearen. Als je geen koffie drinkt, vervang die dan door een zumo de naranja, een vitaminekick in de vorm van vers geperst sap van zongerijpte sinaasappels.