Flygplan

Goed om te weten over je vlucht

Hier vind je informatie over dingen die handig kunnen zijn om te weten voor je vlucht. Als je je afvraagt hoe het zit met de bagage, vind je hier meer informatie.

Vertrek

Je begint je reis bij het inchecken van je bagage op de luchthaven van vertrek. Voor het inchecken moet een ticket aanwezig zijn. Bij het inchecken krijg je meestal een instapkaart waarop je stoel op de vlucht staat aangegeven, soms ook op de terugreis. Deze kaart moet worden bewaard als een waardevol document.

We raden je aan ten minste twee uur voor vertrek in te checken voor reizen binnen Europa en ten minste drie uur voor vertrek voor reizen buiten Europa. De check-in sluit meestal een uur voor vertrek van de vlucht. Eventuele wijzigingen in vertrektijden worden normaal gesproken per e-mail of sms doorgegeven. Het is daarom belangrijk dat je bereikbaar bent op het mobiele telefoonnummer en e-mailadres dat je bij je boeking hebt opgegeven.

 

Weigering van passagiers

Overeenkomstig de geldende veiligheidsvoorschriften kan de luchtvaartmaatschappij weigeren passagiers te vervoeren die onder invloed van alcohol of drugs zijn. Het vervoer kan ook worden geweigerd aan iedereen die zich niet houdt aan de veiligheidsvoorschriften en de instructies van het luchtvaartpersoneel. In geval van bedreiging/beschadiging of andere gebeurtenissen die extra kosten veroorzaken, worden deze kosten bij de verantwoordelijke passagier in rekening gebracht en kan aangifte worden gedaan bij de politie.

Alleenreizende kinderen

Wettelijk gezien mag je vanaf 12 jaar alleen vliegen

Voor kinderen die reizen onder de 18 jaar zonder ouders gelden bepaalde regels. Volgens de wet mag een kind onder de 5 jaar niet zonder ouders vliegen. Vanaf 5 jaar kan een kind vliegen onder begeleiding van een cabinepersoneel. Wanneer het kind 12 jaar is mag het kind alleen reizen mits er toestemming is gegeven door de ouders/voogd.

Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar alleen vliegen, maar dit wil niet zeggen dat elke vliegmaatschappij het ook toelaat. Sommige maatschappijen staan het alleen vliegen pas toe vanaf 17 jaar, of geven aan dat vliegen onder de 18 jaar zonder begeleiding helemaal niet toegestaan is. Over het algemeen zijn de grootste maatschappijen flexibel.

 

Verschillende regels per vliegmaatschappij 

Bekijk hieronder de regels van luchtmaatschappijen maar let op – voor bepaalde vluchten kunnen uitzonderingen gelden:

 

Vliegmaatschappij

Niet Vliegen Zonder Ouders

Onder verplichte begeleiding van cabinepersoneel

Optionele begeleiding van cabinepersoneel (mogelijk tegen toeslag)

Zonder begeleiding

Leeftijd bevoegd als begeleider

Transavia

0-4 jaar

5-12 jaar

12-17 jaar

Vanaf 12 jaar

16 jaar

KLM

0-4 jaar

5-14 jaar

15-17 jaar

Vanaf 15 jaar

18 jaar

SAS

0-4 jaar

5-11 jaar

12-15 jaar

Vanaf 12 jaar

16 jaar

Corendon

0-5 jaar

6-12 jaar

-           

Vanaf 12 jaar

18 jaar

 

Meer vragen? Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij voor meer informatie of kijk dan direct op de website van de luchtvaartmaatschappij:

Transavia

KLM

SAS

Corendon

 

 

Vertraging

Geen enkele luchtvaartmaatschappij kan vluchtvertragingen voorkomen. Vertragingen kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals drukte in het luchtruim, technische redenen, weersomstandigheden en dergelijke. In het geval van een vertraging zullen Apollo en de luchtvaartmaatschappij alles in het werk stellen om het effect van de vertraging te beperken. Houd rekening met ten minste 3-4 uur tussen aansluiting en vlucht, zowel op de heen- als op de terugreis, omdat er vertragingen kunnen optreden.

Apollo en de luchtvaartmaatschappijen zijn niet verantwoordelijk voor gevolgen zoals gemist vertrek of gemiste aansluiting als gevolg van vertraagde vluchten. Hiervoor wordt geen vergoeding betaald. Een reisverzekering kan in sommige gevallen dekking bieden voor soortgelijke kosten. De reisverzekering van Apollo dekt enkele extra kosten bij een gemiste aansluiting op de terugreis door vertraging. Compensatie in het kader van EU-Verordening 261/04 moet rechtstreeks aan de luchtvaartmaatschappij worden gericht. Een dergelijke claim moet uiterlijk 2 maanden na de vertraging door de luchtvaartmaatschappij zijn ontvangen.

 

Rechten volgens de EU-Verordening 261/2004

Als je vertraging oploopt tijdens je reis, kun je op basis van de EU-verordening schadevergoeding eisen. Je moet ook voldoen aan onderstaande criteria:

  • De vlucht vertrok van een EU-luchthaven.
  • De vlucht kwam aan op een EU-luchthaven met een in de EU geregistreerde luchtvaartmaatschappij. Of een luchthaven buiten de EU, maar met een in de EU geregistreerde luchtvaartmaatschappij.
  • De claim moet uiterlijk 2 maanden na de vertraging door de luchtvaartmaatschappij zijn ontvangen.
  • Geldt als de vlucht meer dan 3 uur te laat op je bestemming aankomt. De verordening is niet van toepassing als de vertraging te wijten is aan onvoorziene gebeurtenissen zoals het weer of een staking.

Alle eisen volgens de EU-verordening moeten worden gericht aan de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij kan reeds betaalde vergoedingen op grond van de Wet op de pakketreizen in mindering brengen.

Als de vertraging meer dan 5 uur vanaf de verwachte vertrektijd bedraagt, kun je volgens de EU-verordening het vluchtgedeelte van je reis annuleren. Houd er rekening mee dat je in dit geval geen vergoeding krijgt voor accommodatie of andere supplementen die je niet kunt gebruiken.

Zwangerschap

In geval van zwangerschap gelden bepaalde beperkingen voor vliegreizen. De regels van luchtvaartmaatschappijen over hoe ver in de zwangerschap je mag vliegen en welke certificaten je nodig hebt, kunnen per maatschappij verschillen. Neem contact op met Apollo, je reisagent of de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie over wat voor jouw vlucht geldt.

Internationale verdragen

De luchtvaartmaatschappijen zijn onderworpen aan verschillende internationale verdragen die de rechten van passagiers regelen, met name de Civil Aviation Act, het Verdrag van Montreal en het Verdrag van Warschau.

Rechtstreekse en non-stop vluchten

 

Rechtstreekse vlucht

Een rechtstreekse vlucht betekent dat je van één luchthaven naar je eindbestemming reist zonder over te stappen. Er kan evenwel een technische tussenstop worden gemaakt, bijvoorbeeld om bij te tanken.

Non-stop vlucht

Een non-stop vlucht betekent reizen van één luchthaven naar de eindbestemming zonder tussenstop.