Lekker eten op Madeira

Madeira heeft alles wat je nodig hebt voor een smakelijke vakantie. Kies uit de geneugten van de zee en lokale specialiteiten zoals espada (zwaardvis), espetada (ossenpikker) en prego (rundvleesburger). We wijzen je graag de weg naar de beste restaurants.

Wijnen op Madeira

Het nationale gerecht van Madeira

Mis het niet om tijdens je vakantie de beroemde espada vis te bestellen! Deze vrij zeldzame en zeer smakelijke diepzeevis is een specialiteit hier op Madeira en wordt in de meeste restaurants geserveerd. Espada kan op veel verschillende manieren worden bereid, maar een zeer smakelijke en traditionele versie is espada gekookt met banaan. Er zijn net zoveel manieren om espada te maken als koks. Een echte aanrader. Probeer ook zeker de smakelijke gegrilde verse tonijn Bife de Atum a Madeirense - een andere specialiteit van Madeira. 

Volledige gang met spiesjes

Een andere specialiteit hier op het eiland is de espetada. Dit is een soort spies van in blokjes gesneden rundvlees dat wordt gekruid met knoflook, geplette laurierbladeren en grof zout en vervolgens boven een open vuur wordt gegrild. Espetada wordt geserveerd vanaf hoge standaards die op tafel worden gezet. De beste espetada vind je meestal in de traditionele espetada-restaurants buiten het stadscentrum. Probeer als dessert de Bolo de Mel honingcake met kaneel.

Prego Prego is zowel goedkoop als lekker

Prego

Prego is een volledig gekookte biefstuk geserveerd tussen sneetjes Bolo de Caco zoete aardappelbrood. Prego vind je in de meeste restaurants en meestal ook in kleine bars. Als je een prego special bestelt, krijg je ook kaas, ham, tomaat, salade en een gebakken ei.

Madeirawijn

Madeira-wijn heeft het eiland ongetwijfeld op de kaart gezet. Het is een versterkte wijn, meestal gebruikt als aperitief of dessertwijn, en bestaat in vier hoofdsoorten: malvasia (zoet), bual (halfzoet), verdelho (halfdroog) en sercial (droog). Probeer de verschillende soorten eens bij een van de prestigieuze wijnhuizen Oliveiras, Borges of Blandy's. 

Madeirawijn is heerlijk en lang houdbaar - het onderscheidt zich van alle andere versterkte wijnen ter wereld om verschillende redenen, waaronder zijn geschiktheid om mee te koken.

Poncha

De lokale drank poncha is erg populair bij zowel inwoners van Madeira als toeristen. Poncha wordt gemaakt van aguardente, een soort rum, gemengd met versgeperst citroensap en vloeibare honing. Er wordt gezegd dat de drank effectief is tegen alles van verkoudheid tot liefdesproblemen... Poncha komt oorspronkelijk uit het vissersdorp Câmara de Lobos, maar wordt nu in verschillende smaken geserveerd in bars op het hele eiland.

Voedselfestival in Machico

Als je in de zomer naar Madeira reist, kun je deelnemen aan het voedselfestival in de stad Machico. Deze gastronomische dagen worden meestal gehouden in juli/augustus en bieden monsters van verschillende Portugese specialiteiten, gevolgd door een drankfestival.

Fruit op Madeira

Madeira staat vol boomgaarden, van perziken, ananas en vijgen tot avocado's, papaja's, mango's en kleine bananen. De kleine bananen zijn zoet en lekker, maar te klein om aan de 'EU-normen' te voldoen - daarom worden ze niet meer naar andere landen geëxporteerd. Zorg er dus voor dat je deze kleine lekkernijen eet als je hier bent!


Tips & Inspiratie

Bekijk al onze reistips voor Madeira, vind en boek een reis naar Madeira of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Madeira

Waar vind ik de beste restaurants? Wat is er te doen voor de kinderen? Hier hebben we enkele van onze beste tips voor je reis naar Madeira verzameld!

Bekijk al onze reistips voor Madeira

Madeira

  • Aangename temperatuur het hele jaar door
  • Eiland van contrasten met mooie natuur
  • Perfect voor buitenactiviteiten
Bekijk alle reizen naar Madeira

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis