Carnaval op Madeira

7-18 februari 2024 is het tijd voor het grootste feest van Madeira - carnaval! En er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar dit zo gevierd wordt als op Madeira. Hier vieren de mensen feest met wilde carnavalsoptochten en -optredens, waarbij mensen zich verkleden met schmink en maskers. Dus pak je carnavalskostuum en geniet van een week vol muziek, eten, kleur en dans!

Carnaval in Madeira

Enkele van de beroemdste optochten

Madeira heeft zijn carnavalsvieringen altijd heel serieus genomen en deze week voelt het echt alsof Rio de Janeiro naar het eiland is gekomen. De straten zijn gevuld met duizenden mensen en prachtig uitgedoste sambadansers. Carnaval op Madeira wordt elk jaar 40 dagen voor Pasen gehouden en eindigt altijd op een dinsdag. Vroeger was Rua Da Carreira, de oudste straat van Funchal, het centrum van de festiviteiten, maar toen het toerisme groeide, werd de hoofdstraat Avenida Arragia het centrum van de festiviteiten. Vandaag de dag wordt het carnaval gevierd met verschillende thema's, waarbij de parades de belangrijkste attractie zijn en waar zowel de plaatselijke bevolking als toeristen van genieten. Tijdens de week zijn er verschillende parades die je niet mag missen! Enkele van de bekendste zijn Festa dos Compadres, het Kindercarnaval, de Grote Allegorische Optocht en Trapalhão.

Carnval vieren op Madeira

A festa dos compadres

Deze optocht begint het weekend voordat carnaval begint en is het begin van de week, een traditie die zo'n 50 jaar teruggaat. De optocht vindt plaats op het eiland Santana, aan de noordkust van Madeira, en wordt met veel enthousiasme gevierd!

De parade staat bekend om zijn originaliteit en wordt gekenmerkt door grote figuren die door de anders zo rustige straten lopen. Tijdens deze optocht kun je genieten van humor, gelach en kleur als gemaskerde mannen en vrouwen een rechtszaak naspelen en spelen met sociale en politieke kwesties. Er is ook een parade van muziek, eten en drinken, met zoetigheden zoals 'sonhos' of 'malassadas' - een soort gefrituurde donut.

The Childrens Carneval

Op vrijdag organiseren scholen op het eiland een optocht in Funchal. Honderden kinderen en leraren tonen hun favoriete kostuums en marcheren samen over de Avenida Arriaga.

The Great Allegorical Parade

Zaterdagavond is het tijd voor de Grote Allegorische Optocht, de belangrijkste attractie van de carnavalsweek op Madeira. De kleuren, het dansen en de vreugde zijn echt aanstekelijk en je zult snel deel uitmaken van de feestende menigte.

De optocht bestaat uit tientallen versierde wagens, elk met een eigen naam en vlag. De kostuums, choreografie en het thema van de optocht veranderen elk jaar en de voorbereidingen beginnen al maanden van tevoren!

Trapalhão

De Trapalhão parade is gebaseerd op improvisatie en humor en is een satire op sociale gebeurtenissen. Iedereen kan meedoen aan deze parade - het enige wat je nodig hebt is een kostuum en een goed humeur. Het beste kostuum wint ook een prijs!


Tips & Inspiratie

Bekijk al onze reistips voor Madeira, vind en boek een reis naar Madeira of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Madeira

Waar vind ik de beste restaurants? Wat is er te doen voor de kinderen? Hier hebben we enkele van onze beste tips voor je reis naar Madeira verzameld!

Bekijk al onze reistips voor Madeira

Madeira

  • Aangename temperatuur het hele jaar door
  • Eiland van contrasten met mooie natuur
  • Perfect voor buitenactiviteiten
Bekijk alle reizen naar Madeira

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis