Griekse Mythologie

Griekse Mythologie

De Griekse mythologie zit vol verrassingen en vrolijke streken. Of wat te denken van alle vrouwenverhalen van Zeus en de ontelbare capriolen van Hermes.  De Griekse mythologie is zelfs in het moderne Griekenland sterk aanwezig. Veel stranden, restaurants, winkels en bars zijn bijvoorbeeld vernoemd naar de oude goden.


De mythologie van de Griekse eilanden

De eilanden van Griekenland hebben een grote rol gespeeld in de Griekse mythologie en de mythen leven voort tot op de dag van vandaag. Hier zijn enkele eilanden waarvan de geschiedenis ons terugvoert naar de wereld van de Griekse goden.

Knossos op Kreta

Kreta

Men zegt dat de supergod Zeus op Kreta is geboren. Hij had drie zonen bij prinses Europa, van wie Minos de eerste koning van Kreta werd. Minos vroeg de zeegod Poseidon hem een sneeuwwitte stier te sturen als bewijs van zijn steun. Het idee was dat Minos dan de stier zou doden ter ere van Poseidon, maar in plaats daarvan hield hij de mooie stier en offerde een andere. Dit maakte Poseidon woedend en om Minos te straffen liet hij Minos' vrouw verliefd worden op de stier. Samen met de stier kreeg ze een zoon die half stier en half mens was, genaamd Minotaurus. Koning Minos sloot hem op in een labyrint zodat hij er nooit uit zou komen en gezien zou worden.

Boek een reis naar Kreta

Monolithos in Rhodos

Rhodos

Helios, zoon van Hyperion en Thei, is de zonnegod in de Griekse mythologie. Hoewel er meer zonnegoden worden genoemd dan Helios, werd hij vooral vereerd door de Grieken van Rhodos. De liefde was wederzijds, want Helios zou ook zo gecharmeerd zijn van Rhodos dat hij Zeus, de koning der goden, vroeg het eiland tot zijn koninkrijk te maken. Als blijk van zijn waardering werd het enorme standbeeld van de Kolossus van Rhodos opgericht, dat zo prachtig werd geacht dat het werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. Het is bekend dat het standbeeld ergens in de haven is geplaatst, maar waar precies is nog een raadsel.

Boek een reis naar Rhodos

Portara op Naxos

Naxos

Theseus, koning van Athene, ontmoette koning Mino's dochter Ariadne op een van zijn avonturen. Hij was naar Kreta gevaren om de Minotaurus te doden, en daar ontmoette hij Ariadne, die op haar beurt smoorverliefd werd op Thesus. Nadat Theseus erin geslaagd was de Minotaurus te doden, wees Ariadne hem de weg uit het labyrint en voer met hem weg over zee. Ze stopten onderweg in Naxos voor een romantische wandeling. Theseus wachtte tot Ariadne in slaap viel en voer dan zonder haar verder. Maar gelukkig voor Ariadne werd ze gevonden door de god Dionysus en ze trouwden en kregen vier kinderen.

 

Santorini, Griekenland

Santorini

Volgens de legende is Santorini de plaats van het gezonken eiland Atlantis, dat wordt genoemd in de geschriften van de Griekse filosoof Plato van rond 360 v.Chr. Het bestaan ervan is nooit bewezen, maar volgens Plato lag het voorbij de knopen van Heracles, wat in de oudheid de naam was van de Straat van Gibraltar in de Noord-Atlantische Oceaan. Atlantis zou in zijn tijd het machtigste rijk op aarde zijn geweest en veel van Plato's beschrijving van het verloren eiland sluit aan bij de Minoïsche cultuur en de vulkaanuitbarsting die in de 17e eeuw voor Christus op Santorini plaatsvond.

 

Milos, Kreta

Milos

De mythologische geschiedenis van Milo is enigszins gecompliceerd. Aphrodite, de godin van de liefde, werd verliefd op Adonis, een mooie halfgod. Adonis' beste vriend Milos was getrouwd met Pelia en samen hadden ze een zoon, ook Milos genoemd naar zijn vader. Toen Ares, de god van de oorlog, ontdekte dat zijn vrouw Aphrodite een verhouding had met Adonis, doodde hij hem. Toen Milos ontdekte dat zijn beste vriend was vermoord, pleegde hij zelfmoord. Pelia pleegde toen ook zelfmoord omdat haar geliefde man was overleden. Aphrodite ontfermde zich daarom over de zoon van het paar, Milos, en stuurde hem om een nieuw eiland te koloniseren - Milos.

 

Corfu, Griekenland

Corfu

Wist je dat de Griekse naam voor Corfu Kerkyra is? De naam zou afkomstig zijn van de nimf Korkyra, op wie volgens de legende de zeegod Poseidon verliefd werd en die hij ontvoerde naar Korfoe, waardoor het eiland haar naam kreeg.

Boek een reis naar Corfu

Paxos, Griekenland

Paxos

Het kleine maar ongelooflijk mooie eiland Paxos ligt net buiten Corfu. Volgens de Griekse mythologie schiep Poseidon het eiland door zijn drietand op Korfoe te laten neerstorten. Dit was zodat hij en zijn vrouw Amphitrite een vredige en rustige plek zouden hebben om zich te vestigen.

Kos, Griekenland

Kos

Op Kos vind je de Tempel van Asclepius, de belangrijkste archeologische vindplaats op Kos. De tempel is gewijd aan Apollo's zoon Asclepius, die zo'n bekwaam arts was dat hij zelfs leerde hoe hij de doden kon opwekken. Dit maakte de andere goden boos en zij doodden hem. Asclepius kwam toen terug als de god van de geneeskunde.

Boek een reis naar Kos

 


De Griekse Goden

Weet je wie wie is? Hier is een snelle gids voor enkele van de belangrijkste Griekse goden en helden!

Griekse god Zeus

Zeus

 • Het krachtigste van allemaal.
 • Koning van de goden en god van de hemel.
 • Opgegroeid op Kreta.
Griekse god Poseidon

Poseidon

 • God van de zee en de rivieren.
 • Vaak afgebeeld met drietand.
 • De broer van Zeus.
Griekse godin Hera

Hera

 • Koningin van Olympus.
 • Godin van het huwelijk.
 • Getrouwd met haar broer Zeus.
Griekse godin Athena

Athena

 • Godin van de wijsheid en krijgskunst.
 • Zeus' favoriete dochter.
 • Vaak afgebeeld met een helm op haar hoofd.
Griekse god Apollo

Apollo

 • God van de zon en de kunsten.
 • Vaak afgebeeld als een mooie jeugd die een lier vasthoudt.
 • Apollo is zijn Romeinse tegenhanger.
Griekse godin Aphrodite

Aphrodite

 • Godin van de liefde en schoonheid.
 • Geboren uit het schuim van de zee.
 • Gelijk aan Venus in de Romeinse mythologie.

Meer beroemde Griekse goden:

 • Hestia - godin van de open haard en beschermster van het huis.
 • Hephaestus - god van het vuur en smeden met een ongunstig uiterlijk, getrouwd met Aphrodite.
 • Artemis - godin van de jacht, de maan en de maagden, tweelingzus van Apollo.
 • Ares - god van de oorlog en meedogenloos geweld, minnaar van Aphrodite.
 • Hermes - god van de dieven, wegen, herders, kooplieden en reizigers, en constante boodschapper van de Olympiërs.
 • Demeter - godin van de vegetatie, oogst en vruchtbaarheid.

Andere mythologische personages:

 • Odysseus - rondtrekkende Griekse mythische held die de hoofdpersoon is in de Odyssee en een van de belangrijkste personages in de Illias. Bekend om een scherp intellect en veel vindingrijkheid.
 • Penelope - Odysseus' vrouw die de vrijers op afstand hield tijdens de oorlog en de tien jaar van Odysseus' terugkeer.
 • Achilles - de grootste held uit de Griekse mythologie, de hoofdpersoon van de Illias. Zonk als kind in de rivier de Styx en werd onkwetsbaar - behalve de hiel waar zijn moeder hem vasthield.
 • Herakles - een andere Griekse mythische held die 12 grote daden zou hebben verricht, waaronder het doden van de Nemeïsche leeuw en het vangen van de boze stier die Kreta teisterde.
 • De Moren - Griekse godinnen van het lot die het lot van alle mensen bepalen door de draden van het leven te spinnen.

Beleef de geschiedenis van de Griekse mythologie


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

 • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
 • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
 • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief