Knossos

6 bezienswaardigheden in het oosten van Kreta

Oost-Kreta biedt een fantastische rijkdom aan historische bezienswaardigheden. De fascinerende archeologische vindplaats Knossos is natuurlijk de grootste trekpleister, maar er zijn ook vele andere ruïnes, paleizen en prachtige landschappen die het ontdekken waard zijn.

Spinalonga, Kreta

Spinalonga, het eiland van verlangen

In de prachtige baai van Mira ligt het eiland Spingalonga, vooral bekend als een van Europa's laatste leprakolonies. Het eiland heeft echter een lange en boeiende geschiedenis en er is hier ook een Venetiaans fort. Een rondleiding door de verlaten kolonie is aan te bevelen.

De ruïnes van Gortys

Gortys was lange tijd de belangrijkste stad van Kreta en heeft een geschiedenis die 6000 jaar teruggaat. Tegenwoordig is Gortys een verwoeste stad met een goed bewaard gebleven basiliek, een amfitheater en de overblijfselen van een Romeins gouverneurspaleis. Het is een groot en wijdverspreid opgravingsgebied gelegen aan de zuidkant van Kreta. Je kunt hier komen via Spili, richting Agia Galini of ten zuiden van Heraklion.

Knossos

Knossos buiten Heraklion is volgens de legende het paleis van koning Minos en een van Europa's topattracties. Mis de kans niet om het machtige paleis en de opgravingen van de zetel van de Minoïsche beschaving te zien. De ruïnes van het enorme paleis uit de bronstijd geven een fascinerend inzicht in Europa's oudste hoge cultuur.

Lassithi vlakte, Kreta

Prachtig op de vlakte van Lassithis

Tussen Chersonissos en Agios Nikolaos strekt de Lassithis-vlakte zich uit. De vlakte is een ongelooflijk gezicht omdat het landschap volkomen uniek is, met prachtige natuur en traditionele windmolens. Als je hier bent, moet je een bezoek brengen aan de Grot der Gedichten, waar wordt gezegd dat de god Zeus in het diepste geheim werd geboren door zijn moeder Rhea, allemaal zodat zijn vader Kronos hem niet zou opeten. Tijdens de opgravingen vonden ze een altaar, keramiek, beelden en diep in de grot is er een ondergronds meer.

Historisch Faistos

Faistos ligt op een bergtop aan de zuidkust van Kreta, pal naast Agia Triada en Agia Galini. Het is een groot opgravingsgebied, bijna vergelijkbaar met de ruïnes van Knossos! Hier word je begroet door een labyrint van muren en binnenplaatsen die laten zien waar het oude paleis stond. Het was ook hier dat de schijf van Phaistos werd gevonden, waarvan de hiërogliefen wetenschappers over de hele wereld nog steeds voor raadsels stellen. Elke dag geopend behalve op maandag.

Fort en paleis

Als poortwachter van de Venetiaanse havenstad Heraklion ligt het statige Koules Fort. Het werd gebouwd in 1211 en is vandaag gerestaureerd en een trots symbool van de stad. Van tijd tot tijd kun je in het fort naar concerten gaan en soms worden hier kunstexposities gehouden. Het Malia Palace is een van de vier Minoïsche paleizen die op Kreta te vinden zijn. Het is aanzienlijk kleiner dan Knossos, maar is nog steeds zeker een bezoek waard. Het paleis ligt aan de rand van Malia.


Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Kreta, vind je favoriete plek op Kreta of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Kreta

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Kreta bekijken

Kreta

  • Het grootste van de Griekse eilanden
  • Natuurbelevenissen en fantastische stranden
  • Veel resorts met een ander karakter
Bekijk alle reizen naar Kreta

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis