Lekker eten op Rhodos

Gids voor de 1000 Griekse keukens

De Griekse keuken bestaat niet uit één keuken, maar uit een enorme diversiteit van verschillende. Elke regio heeft zijn eigen specialiteiten, en elk eiland heeft zijn trots. Dus om je weg te vinden in de kluis van gastronomische dromen vroegen we Griekse sterrenkok Mirsini Lampraki om haar toptips. Heb een smakelijke eetreis!

Souvlaki Er is iets magisch aan de Griekse keuken. Of keukens - want daar zijn er veel van. 

De magie van de Griekse keuken

Eten wordt voor ons een steeds belangrijkere factor bij het kiezen van onze bestemmingen. Misschien zijn daarom zovelen van ons in de eerste plaats verliefd op Griekenland? De weg naar het hart gaat niet alleen door de maag, maar maakt ook een bocht naar het buitenland.

Alleen al de gedachte aan een Griekse salade heeft een uniek vermogen om ons te teleporteren van een grijs dagelijks leven naar een schilderachtige pastelkleurige taverne aan het water - en als iemand frappé noemt, voelen we bijna de sproeten op onze neus komen. Zelfs souvlaki is geen onschuldig woord. Dan begint onze reukzin te werken - en plotseling zijn we gewikkeld in de geluiden van zorba, gelach en gastvrijheid.

Moussaka Magische moussaka

8 gastronomische wijken - en nog meer keukens

De traditionele Griekse keuken is voornamelijk verdeeld in acht gastronomische districten, elk met zijn eigen kenmerken en lokale producten: Kreta, Noord-Griekenland, Epirus, Noord-Egeïsche Zee, Ionische Eilanden, Cycladen, Peloponnesos en Thracië.

Volgens de beroemde Griekse kok Mirsini Lampraki is dit precies waar wij toeristen de fout in gaan. Omdat onze smaakpapillen de eerste keer dat we moussaka in Griekenland proefden een zielenroerselen hadden, bestellen we het steeds opnieuw in de hoop precies dezelfde magie te kunnen herscheppen.

Maar moussaka smaakt niet overal hetzelfde, omdat het met verschillende ingrediënten wordt gemaakt, afhankelijk van waar in Griekenland je bent. Op de meeste plaatsen wordt het op de traditionele manier gemaakt; met in olijfolie gesauteerde plakken aubergine, bedekt met gehakt en voorgekookt met kruiden, uien en tomaten. In andere gebieden zijn artisjokken echter de ster van het recept. Soms gekookt met gekarameliseerde uien en feta, andere keren met lamsvlees. En de smaken van de verschillende zijn totaal verschillend!

De duidelijke eerste en belangrijkste tip van de chef is dus deze: vraag de serveerster altijd naar lokale specialiteiten. Geen Griekse specialiteiten, maar specialiteiten van het eiland of de stad waar je bent. Dan zul je merken dat er een hele nieuwe wereld van eten voor je opengaat.

Restaurant op Zakynthos

Neem dit mee naar huis

Zoals aan alle goede dingen komt een vakantie in Griekenland ten einde en in een wanhopige poging het vakantiegevoel te verlengen, rennen we naar de dichtstbijzijnde markt of supermarkt en halen wat olijfolie, een fetakaasje en misschien een koelkastmagneet of twee. Als we thuiskomen, sprenkelen we met goede moed de olie over de salade en proberen we de magie na te bootsen. Maar ergens, te midden van nostalgie en vastberadenheid, beseffen we de pijnlijke waarheid: zelfs als de hoofdingrediënten in de dichtstbijzijnde supermarkt verkrijgbaar zijn, smaakt het nooit helemaal hetzelfde.

Gelukkig is er nog hoop. Want hoewel we onze koffer natuurlijk niet kunnen vullen met zongerijpte tomaten, zijn er genoeg andere dingen die we kunnen meenemen die de smaken thuis tot nieuwe hoogten zullen verheffen. We overlegden met de chef over welke, en hier is het boodschappenlijstje:

  • Kaas - bij voorkeur zachte kazen, feta en gruyère
  • Sauzen - vooral tomatensauzen met aubergine
  • Kruiden - Urtica (brandnetel), venkel, oregano, tijm, basilicum en munt.
  • Trachana - een mengsel van rijst en pasta, gemaakt van 100% meel, zure yoghurt en zout
  • Bergste en honing
  • Olijven en kappertjes
  • Wijn, wijn, wijn!

Tips & Inspiratie

Lees onze reistips voor Griekenland, vind je favoriete plek op Griekenland of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Alle reistips voor Griekenland

Hier vind je onze beste tips voor de gezelligste restaurants, mooiste stranden, interessantste bezienswaardigheden en nog veel meer!

Al onze reistips voor Griekenland bekijken

Griekenland

  • Kristalhelder water en lange taverna-avonden
  • Kleine, authentieke dorpjes op het populaire Kreta
  • Kies uit het romantische Parga, het mooie Rhodos en het prachtige Corfu
Bekijk alle reizen naar Griekenland

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang inspirerende reistips en aanbiedingen voor je volgende reis.

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief

Vind jouw reis